Columnist Ephimenco over boek om woke-beweging te lijf te gaan

[ad_1]

Sylvain Ephimenco schreef het boek Twaalf Incorrecte Verhalen om de woke-beweging op een humoristische wijze te lijf te gaan. Ephimenco, die columns schrijft voor Trouw, haalde zijn inspiratie uit de beschieting van boerenzoon Jouke, dat in de zomer van 2022 plaatsvond. Dit leidde ertoe dat hij uiteindelijk verhalen wilde schrijven over thema’s als zogenoemde ‘transzetters’ en het veranderen van sekse.

In WNL op Zondag op NPO 1 vertelt Ephimenco over de verschillende verhalen. Bijvoorbeeld over Rachel Dolezal, een witte Amerikaanse vrouw die in 2014 vertelde dat ze zich identificeerde als zwarte vrouw. Volgens Ephimenco is dat een voorbeeld van een transzetter. “Mensen die vinden dat ze eigenlijk zwart zijn, terwijl ze blank zijn”, vertelt hij. De columnist stelt dat we worden ingehaald door de realiteit.

Ephimenco denkt dat je je heel alarmerend kan verzetten tegen de “absurde” woke-beweging, maar dat het belangrijk is om dat niet alleen met boosheid te doen. Volgens hem moet je humor gebruiken. “Het is een belachelijk verschijnsel, een belachelijke theologie, dus die moet je belachelijk maken”, vertelt hij.

‘Woke is ideologie van onverdraagzaamheid’

Volgens Ephimenco zijn er bedrijven, universiteiten, musea en media die te weinig weerwoord bieden tegen de woke-beweging. “Dat zijn een aantal instituties. Wij kunnen als columnist iets in het belachelijke trekken en humor gebruiken. Maar dit zijn mensen die gecanceld worden. Mensen die bijvoorbeeld een lezing houden bij een universiteit en gecanceld worden omdat ze een andere mening hebben. Waar gaan we naartoe?”, vertelt hij. Volgens de columnist is woke “een ideologie van onverdraagzaamheid”.

Een ander verhaal in het boek van Ephimenco gaat over een mannelijke atleet. De atleet wordt tijdens wedstrijden altijd 4e of 5e, maar nooit hoger. De atleet besluit om zijn sekse te veranderen. “Het is niet te geloven. Een aantal weken geleden heeft de NOC*NSF een discussienota gepubliceerd waarin getwijfeld wordt of de binaire categorie binnen de atletiek en sport in het algemeen nog moet gelden. Dat betekent dat je de vrouwelijke en de mannelijke categorie niet meer hoeft te behouden.”

Premier Mark Rutte reageert op het verhaal van Ephimenco en grapt over mensen die bijvoorbeeld vertellen dat ze vijftig zijn, maar zich dertig voelen. “Als je het andersom trekt en jongeren zeggen, ik voel me 65, dan kan je ook niet AOW vangen”, reageert Ephimenco.

Rutte besluit: “Ik vind het helemaal niet erg. Laat iedereen leven zoals die zijn leven wil leven, maar wees ook bereid er af en toe een grapje over te maken.”

Lees meer:

VVD-leider Rutte heeft goede hoop dat coalitie stand houdt, maar ‘er komen spannende onderwerpen aan’

 

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/12/columnist-sylvain-ephimenco-schrijft-boek-om-woke-beweging-te-lijf-te-gaan-ideologie-van-onverdragszaamheid/