China fel tegen exportbeperkingen ASML | Economie

[ad_1]


China kan zich niet vinden in de nieuwe maatregelen die het Nederlandse kabinet heeft genomen om de export van Nederlandse chipmachines naar het Aziatische land verder aan banden te leggen. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gemeld. Het gaat om onder meer technologieën van chipfabrikant ASML.

Volgens minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) zijn de nieuwe exportbeperkingen voor de chipindustrie nodig met het oog op de “internationale veiligheid”. Het kabinet wil voorkomen dat chipmachines worden gebruikt voor bijvoorbeeld massavernietigingswapens.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Schreinemacher dat de aanvullende beperkingen gaan over zeer specifieke technologieën van chipfabrikant ASML in Veldhoven. Nederland heeft volgens de minister een unieke leidende positie op het gebied van chiptechnologie.

China heeft inmiddels officieel protest aangetekend tegen de maatregelen. “We zijn tegen het gebruik van administratieve middelen om in te grijpen en de handel tussen Chinese en Nederlandse bedrijven te beperken”, schrijft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over beperking van de export van chiptechnologie naar China.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6254539/china-fel-gekant-tegen-exportberkingen-asml.html