[ad_1]
Computersysteem ChatGPT blijkt een politieke voorkeur te hebben. Dat onderzocht een student van de Universiteit Leiden. De student liet de chatbot de Stemwijzer invullen waaruit bleek dat het antwoord best gekleurd was. De antwoorden kwamen namelijk voor 53 procent overeen met de standpunten van de SP en DENK en voor 50 procent met D66.
ChatGPT is de afgelopen tijd een veelbesproken onderwerp. Het geautomatiseerde systeem kan opstellen, columns of zelfs wetenschappelijke artikelen schrijven. Eerder klaagden rechtse Amerikanen al over de linkse voorkeuren van de chatbot. Jean Dohmen, journalist bij het FD, vertelt dat er al vaker problemen zijn geweest met algoritmes, waar bijvoorbeeld vrouwonvriendelijk of racistische taal uit kwam. “Je wil natuurlijk dat het neutraal blijft, dus het is goed dat er aandacht aan wordt gegeven”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Columnisten
Meer mensen maken zich zorgen over de opkomst van dit soort computersystemen. Bijvoorbeeld schrijvers of columnisten, waar het werk misschien wel van uit handen wordt genomen. “Ik geef iedere ochtend een commando voor het schrijven van mijn column, dat is heel makkelijk”, grapt tv-columnist van AD Angela de Jong. De columnist lijkt zich er niet te veel mee bezig te houden. “Dit gaat me allemaal de pet te boven”, vertelt ze.
Wilders
Volgens PVV-leider Geert Wilders hebben de programmeurs van een systeem als ChatGPT een politieke voorkeur. Dat vindt hij niet erg, maar volgens hem is het wel kwalijk dat het “eenzijdig links gericht” is. “Mensen hebben gezond verstand en weten echt wel op wie ze moeten stemmen”, vertelt hij.
Lees meer:
Agenten boos over falend communicatiesysteem bij klopjacht in Rijsbergen: ‘Levensgevaarlijk’
Door: Manon Immerzeel
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/03/10/chatgpt-blijkt-sterke-politieke-voorkeur-te-hebben/