Carbon valt neer op auto’s en in tuinen: “Bedrijf zal mogelijke schade vergoeden” (Willebroek)

[ad_1]

Het incident deed zich voor bij Imerys op de Brownfieldlaan (archiefbeeld na een explosie in 2016).© bfm

Willebroek, Ruisbroek

Wie schade heeft opgelopen nadat er zaterdagnacht een laagje zwarte carbon neerviel in Willebroek en Ruisbroek kan een schadevergoeding vragen aan het bedrijf Imerys. Eerstdaags valt er bij de mensen die woonachtig zijn in het getroffen gebied een brief in de bus met meer uitleg.

LEES OOK. Incident bij Imerys laat laagje zwarte carbon na in verschillende straten in Ruisbroek en Willebroek: “Geen bedreiging voor de gezondheid”

Zondagochtend stelden verschillende inwoners van Ruisbroek en Willebroek vast dat er een donker laagje stof op de auto’s en tuinmeubelen lag. Mensen die hun huisdieren uitlieten merkten dan weer dat de pootjes van de dieren eveneens zwart waren na een wandelingetje op straat of in de tuin.

Pas ’s middags werd duidelijk dat het niet om roet van een eventuele brand ging, zoals heel wat mensen dachten, maar om zwarte carbon. Die was door een lekkage bij het bedrijf Imerys aan de Brownfieldlaan in Willebroek vrijgekomen. Het carbon belandde op de daken en door de wind werd het meegenomen richting Ruisbroek en ook richting Appeldonkstraat in Willebroek.

“De brandweer is pas ’s middags op de hoogte gebracht van het incident. Om verdere verspreiding van het stof tegen te gaan, heeft de brandweer beslist om het dak van het bedrijf te benevelen”, laat de gemeente Willebroek weten.

Niet schadelijk

Ondertussen was het kwaad evenwel geschied en maakten tientallen mensen melding van het neergedwarrelde stoflaagje. “Carbon is niet schadelijk voor de gezondheid, maar laat wel zwarte vlekken na op materialen die buitenstonden. Het bedrijf Imerys heeft laten weten dat ze alle mogelijke schade in de omgeving zal vergoeden. Er zal een bewonersbrief worden opgesteld waarin te lezen zal staan hoe mensen met schade het bedrijf kunnen contacteren en wat ze moeten doen om een schadevergoeding te krijgen.”

Een externe firma heeft het gelekte zwarte carbon ondertussen weggehaald bij Imerys. “Omwonenden bij wie de zwarte neerslag is terechtgekomen kunnen die zonder extra maatregelen te treffen gewoon verwijderen of wegspoelen”, aldus nog de gemeente. tdk

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230710_93584894