Business Center Hoevenen wordt eerste CO2 neutraal regionaal bedrijvencentrum (Stabroek)

[ad_1]

Tim Engels, Sareno Sleymer, Jan Viroux en Rik Frans voor gebouwen Business Center Hoevenen.© koen fasseur

Hoevenen

Drie jaar geleden kochten Tim Engels en Sareno Sleymer de gebouwen van het failliete Mulder Hardenberg aan de Hoge Weg. Ze bouwden de site uit tot een minibedrijvencentrum. De ambitieuze ondernemers maken er nu het eerste regionale business center van dat volledig CO² neutraal is.

Tegen het einde van dit jaar of begin 2024 zijn de gebouwen van het Business Center Hoevenen helemaal CO2 neutraal. “Als bedrijf moet je meegaan met de evolutie in het ecologisch bouwen om een zo laag mogelijke voetafdruk te krijgen. Het gebouw is ondertussen gerenoveerd, geïsoleerd en heeft een nieuw dak. Om CO2 neutraal te worden doen we een investering van 400.000 euro”, zegt Sareno Sleymer van Reklam.  

Tim Engels van renovatiebedrijf Renovant: “Het eerste plan was om onze eigen ruimtes energiezuiniger te maken. Maar al gauw zagen we in dat het beter was om het hele bedrijvencomplex onder handen te nemen. Dat is dan ook meteen een meerwaarde voor de twaalf bedrijven die hier momenteel zijn gevestigd.”

Sareno Sleymer neemt over: “Drie jaar geleden startten we dit project. Een dag nadat we de sleutels gekregen hadden, ging ons land op slot omwille van corona. Een moeilijk moment, maar tot onze blije verrassing waren de panden ondanks de lockdown binnen de kortste keren verhuurd. Er bleek dus echt wel nood aan een bedrijvencentrum dat mikt op lokale ondernemers. Het is dan ook niet vreemd dat we voor dit energieproject een beroep doen op lokaal talent.”

Het duo gaat in zee met Jan Viroux van de firma Helexia. “Investeren in duurzaamheid is nodig en lijkt in eerste instantie erg duur. Maar de energietransitie stelt bedrijven in staat om energiekosten en CO² uitstoot drastisch te verlagen. Zo zijn we hier niet alleen architect en aannemer, maar zorgen ook voor het onderhoud en de financiering.”

CO2 neutraal

Om deze doelstelling te behalen is heel het gebouw goed geïsoleerd, ligt er een nieuw dak op en is daar plaats voor 350 zonnepanelen. Business Center Hoevenen kiest ook voor nieuwe technieken zoals warmtepompen. Ondertussen gebruikt het bedrijvencentrum geen gas meer en is er vanzelfsprekend nog enkel ledverlichting. Maar dan is niet voldoende.

Tim Engels: “We laten ook nog een hoogspanningscabine installeren. Die hebben we nodig omdat we meer energie gaan produceren dan dat we met het Business Center Hoevenen kunnen verbruiken. Door deze extra investering kunnen we gemakkelijk de overproductie op het net zetten.”

“In eerste instantie voorzien we ook enkele laadpalen voor eigen gebruik. Maar in de nabije toekomst willen we meer laadpalen plaatsen zodat ook de buurt hier kan komen opladen”, vult Sareno Sleymer aan.

Burgemeester Rik Frans is tevreden dat Stabroek het eerste regionale bedrijvencentrum huisvest dat volledig CO² neutraal is. “We moedigen ondernemers aan om dit voorbeeld te volgen. Wat Tim en Sareno op drie jaar tijd hebben gerealiseerd is knap en kan anderen aansporen om hetzelfde te doen.”

(Erik Vandewalle)

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230815_92858042