‘Burgers trekken het niet meer, nu asielaanpak nodig’

[ad_1]

Het kabinet moet nu actie ondernemen in de aanpak van de asielcrisis, want “burgers trekken het niet meer”. Daarvoor waarschuwt CDA-prominent en oud-asielminister Gerd Leers in het radioprogramma Sven op 1. Hij verwijt het kabinet Haags centrisme, maar hoopt dat Rutte IV aanblijft om de problemen op te lossen.

Volgens Leers is het asielsysteem volledig vastgelopen. Hij luidt de noodklok: “We hebben te maken met een systeem dat niet functioneert en burgers pikken het niet langer.” Premier Mark Rutte en vicepremiers Sigrid Kaag en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zijn volgens de voormalig bewindsman “de verbinding met de leefwereld van de burger” verloren. “Er wordt met een klein clubje maatregelen bedacht. Maar minister en coördinator Dilan Yeşilgöz lost dit probleem niet op.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder veder. 

De spanningen binnen de coalitie lopen door het asielvraagstuk hoog op. Volgens het AD heeft premier Rutte woensdagavond in een overleg met de andere regeringspartijen het machtswoord uitgesproken en dreigt het kabinet te vallen over strengere asielregels. Leers roept de coalitiepartijen op het eigenbelang opzij te zetten en tot maatregelen te komen.

“Ik denk dat heel Nederland het weinig interesseert of partij X of partij Y er iets uithaalt”, zegt hij over de asielgesprekken binnen de coalitie. “Of er iemand als winnaar uit de strijd komt, interesseert mij geen biet. Mij gaat het om één ding: we moeten de problemen oplossen.”

“De mensen zijn het beu en keren het politieke systeem de rug toe”, benadrukt de CDA-prominent. “70 procent van de mensen heeft geen vertrouwen dat Den Haag nog werkt voor de mensen. Dat kunnen we zo niet langer door laten gaan. Er moeten oplossingen gevonden worden.”

‘Niet op zoek naar nieuwe goeroe’

Volgens Leers is het succes van de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas voor een belangrijk deel te verklaren doordat het kabinet het contact met de burger is verloren. “Iedereen die op dit moment op afstand staat van Den Haag en zich afzet tegen het systeem, krijgt support van het volk. Maar daar schieten we niets mee op”, zegt Leers, minister voor Immigratie, Integratie en Asiel in kabinet Rutte I.

Hij gaat verder: “Over een tijdje is mevrouw Van der Plas ook opgenomen in dat Haagse. Dan is zij ook een systeemdenker geworden en zoeken we weer naar een andere goeroe die de beleving van de mensen voorop stelt. We moeten toe naar een situatie waarin de mensen binnen het systeem steun krijgen van het volk en dat ze dat verdienen door maatregelen te nemen die ertoe doen.”

Hij is naar eigen zeggen niet van plan om lid te worden van BBB. “Ik ben lid van het CDA en dat blijf ik ook.”

‘Mensen accepteren het niet langer’

Het kabinet kan de steun van het volk in het asielvraagstuk terugwinnen door de “veel te trage afwikkeling” door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op te lossen, de oneerlijke spreiding tegen te gaan en criminaliteit door asielzoekers de kop in te drukken, zegt Leers. “Dit weekend is in de omgeving van Weert een popfestival, Bospop. Daar worden massaal vrijwilligers ingezet om grote aantallen diefstallen op de camping zoals vorig jaar door asielzoekers uit Budel te voorkomen. Ik vind dit onacceptabel en mensen accepteren dit niet langer.”

Leers hoopt niet dat het kabinet valt over de asielcrisis. “Ik denk niet dat we daar iets mee opschieten. Dan komen we in een trage formatie terecht en daarmee zijn de problemen niet opgelost.” Maar er moet nu vooruitgang worden geboekt door het kabinet, beklemtoont hij.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

*” geeft vereiste velden aan

Lees ook: 

Kamer wil hardere aanpak overlastgevende asielzoekers

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/06/oud-asielminister-leers-luidt-noodklok-burgers-trekken-het-niet-meer-nu-asielaanpak-nodig/