Burgemeester Bruls: ‘Laat spreidingswet niet aankomen op nieuw kabinet’

[ad_1]

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, hoopt dat “vanuit landsbelang” de spreidingswet waaraan het inmiddels demissionaire kabinet heeft gewerkt, wel doorgaat. “Laat het niet aankomen op een nieuw kabinet”, zegt hij in een reactie op het nieuws van vrijdagavond dat het kabinet is gevallen met als breekpunt gezinshereniging voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. “Degene die dit op zijn geweten heeft, heeft een hele zware verantwoordelijkheid”, aldus Bruls.

De voormalige voorzitter van het Veiligheidsberaad wijst erop dat vluchtelingen blijven binnenkomen, gemeenten door blijven buffelen en Nederland internationale verdragen moet blijven naleven. “Je zult dus iets moeten doen met de opvang.”

Hierbij schetst hij het beeld dat, als er pas weer in november verkiezingen zijn, en de kabinetsformatie wederom lang gaat duren, “je zo een jaar verder bent voordat je weer aan het draaien bent”. “Je wint niks met stilstand”, aldus Bruls.

‘Asieldeal beloofd’

Hij zegt dat hij ook nog Eric van der Burg heeft geappt toen hij het nieuws over de val van het kabinet hoorde. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid werd vrijdagavond emotioneel, hij vond het vervelend voor de mensen die zich al een tijdlang inzetten voor voldoende opvangplekken. “Ik had hun een asieldeal beloofd”, zei hij. Bruls zegt hierover dat hij die emotie ook had. “Die man heeft zich het schompes gewerkt, ik heb geweldig veel waardering voor hem.”

De spreidingswet moest gemeenten dwingen om asielzoekers op te vangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zei vrijdagavond dat het nog niet weet wat de val van het kabinet betekent voor de organisatie, maar dat het COA wel doorgaat met het dagelijkse werk. “Komende periode zal duidelijk worden wat de val van het kabinet betekent voor nieuw beleid en nieuwe wetgeving, zoals de spreidingswet”, aldus de COA-woordvoerder.

Noodklok geluid

Eerder luidde oud-asielminister Gerd Leers al de noodklok bij Sven Op 1. Volgens Leers is het asielsysteem volledig vastgelopen. “We hebben te maken met een systeem dat niet functioneert en burgers pikken het niet langer.” Hij verweet Rutte IV van Haags centrisme.

Luister hier het hele gesprek met Leers terug als podcast:

Lees ook:

Demissionaire ministers willen doorpakken: ‘Hervorming arbeidsmarkt keihard nodig’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/08/burgemeester-bruls-laat-spreidingswet-niet-aankomen-op-nieuw-kabinet/