Bulgarije verschuift invoeren euro naar 2025 vanwege niet voldoen aan eisen | Economie

[ad_1]


Bulgarije gaat volgend jaar nog niet over op de euro, zoals wel het oorspronkelijke plan was. Het land schuift de invoering van de munteenheid een jaar op, naar 2025. Het Bulgaarse ministerie van financiën zegt dat het land niet op tijd kan voldoen aan eisen van de Europese Unie.

Minister van Financiën Rositza Velkova-Zheleva maakte vrijdag bekend dat het land onder meer nog een te hoge inflatie heeft om toegelaten te worden. De inflatie in het Zuidoost-Europese land steeg vorig jaar naar zo’n 15 procent op jaarbasis. Ook heeft Bulgarije niet alle wetswijzigingen doorgevoerd die nodig zijn, zoals wetten tegen witwassen van geld.

Daar komt nog bij dat het parlement in hoofdstad Sofia ontbonden is, waardoor wetten die nodig zijn om de euro in te voeren niet op tijd konden worden aangenomen. Nieuwe verkiezingen staan gepland op 2 april dit jaar. Het nieuwe parlement werkt daarna aan nieuwe wetsvoorstellen, aldus Velkova. De kans bestaat volgens haar nog wel dat het eerder lukt om de euro in te voeren.

Naast witwaswetten moet het land een handelswet en een verzekeringswet aanpassen. Bulgarije, al sinds 2007 EU-lid, kampt al jaren met grootschalige corruptie. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk legden vorige week sancties op aan twee voormalige ministers en zes andere Bulgaren vanwege beschuldigingen van corruptie.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6251828/bulgarije-verschuift-invoeren-euro-naar-2025-vanwege-niet-voldoen-aan-eisen.html