[ad_1]
De oorlog in Oekraïne heeft de Britten met de neus op de feiten gedrukt dat ze het niet alleen aankunnen, dat vertelt financieel journalist bij het FD Jean Dohmen. Om die reden zoekt de Britse premier Rishi Sunak toenadering tot de EU, te beginnen bij zijn Franse evenknie Emmanuel Macron. Het thema migratie staat hoog op de agenda.
Na Brexit zijn politieke spanningen tussen de EU en de Britten nog altijd zichtbaar, maar Sunak is bereid te werken aan herstel. Hij reist vandaag af naar Frankrijk om te praten met Macron. “Sunak denkt ‘hoe kan ik dingen bereiken als politicus’. Door te overleggen het compromis te zoeken en te gaan praten”, vertelt Dohmen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Onder andere praten over migratie dus. Want dat is wat Sunak aan de Franse premier gaat vragen. “Sunak zit met een toenemend aantal mensen die met boten het Kanaal oversteken. Hij wil het liefste dat Macron die mensen terugneemt, maar die kans is heel klein.”
Brexit
Middels Brexit hebben de Britten gepoogd meer grip te krijgen op de migranteninstroom. Het verminderen van de instroom is niet geslaagd, maar Groot-Brittannië kan inmiddels wel beter sturen wie er het land binnenkomt. Daarnaast is de houding ten opzichte van migranten de afgelopen jaren flink veranderd, stelt Dohmen. Dat heeft te maken met grote personeelstekorten in onder andere de gezondheidszorg en de horeca.
Desondanks wil Groot-Brittannië zwaar inzetten op een maatregel die de komst van bootvluchtelingen stopt. “Als je illegaal binnenkomt, word je opgesloten en snel uitgezet”, vertelde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman tegen Britse televisie. Via die weg hoopt de overheid aldaar dat mensen de gevaarlijke reis niet meer gaan maken.
Dublin-akkoorden
Volgens Braverman is deze maatregel niet in strijd met internationale wetten. Maar is dat wel zo? De Dublin-akkoorden schrijven namelijk voor dat wie zich meldt aan een bepaalde grens, dat land in kwestie het asielverzoek in behandeling moet nemen. De Britten zeggen daar nu eigenlijk over dat als je niet op een door ons voorgeschreven wijze komt, dan zullen we je hoe dan ook uitzetten. “De Britten zijn hier bezorgd over en willen een snelle oplossing voor deze problemen.”, zegt Dohmen.
Het gevaar is volgens Dohmen dat de Britse regering toch nul op rekest krijgt, ondanks dat zij zo stellig in zijn maatregel gelooft. Als voorbeeld noemt hij het idee van staatssecretaris Erik van der Burg (Asiel) om de gezinsvereniging tegen te houden. Dat liep spaak bij de rechter. “Daarmee beschadig je het vertrouwen van de burgers. Het eerlijke verhaal is dat het veel complexer ligt dan het presenteren van snelle oplossingen.”
Lees ook:
Migrantenboten worden steeds voller: ‘Binnenbanden dienen zelfs als reddingsvest’
Door: Vick ten Wolde