Brandweer Nederland stuurt geen blusmaterieel naar Griekenland

[ad_1]

De Brandweer Nederland stuurt geen blusvliegtuigen, blushelikopters of brandweerpersoneel naar Griekenland om te helpen bij het bestrijden van de bosbranden die er woeden. De Nederlandse brandweer heeft daar nog niet de juiste expertise en capaciteit voor en andere landen die meer ervaring hebben met het blussen van intense natuurbranden zijn daar beter voor uitgerust. Dat zegt Edwin Kok, coördinator van de Taskforce Natuurbranden bij de brandweer.

“Normaal gesproken gaat er geen personeel of materieel van de brandweer naar het buitenland, omdat we niet over dat soort teams beschikken die ingezet worden”, zegt Kok. “Een uitzondering was een natuurbrand in Albanië in 2020, maar toen werd een aantal blusheli’s van defensie gestuurd.” Dat besluit kwam toen niet van de brandweer, bovendien bleek erna dat het niet erg effectief was om materieel zonder specialisten te sturen, vertelt Kok.

Sinds 2001 bestaat overigens al het European Civil Protection Mechanism voor het voorkomen van en helpen bij (natuur)rampen. Landen kunnen bij een ramp om assistentie vragen. “Dat is de eerste bijstandsring. De hulp hoeft dan niet per se uit Nederland te komen, want er zijn meer landen die wellicht beter toegerust zijn dan wij.”

Lees ook:

Voormalig VVD-leider Ed Nijpels roept Yeşilgöz op afstand te nemen van uitspraken Brekelmans

 

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/24/brandweer-nederland-stuurt-geen-blusmaterieel-naar-griekenland/