Bikker lijsttrekker CU bij volgende verkiezingen

[ad_1]

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is lijsttrekker van haar partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in november. Het partijbestuur draagt haar “vol enthousiasme” voor, zegt voorzitter Ankie van Tatenhove. “We zijn dankbaar dat ze zich beschikbaar stelt om onze partij vol ideeën aan te voeren in de campagne.”

Bikker, die het partijleiderschap in januari overnam van Gert-Jan Segers, verklaarde zich eerder in een interview met dagblad Trouw bereid ook het lijsttrekkerschap op zich te nemen. Of zij de ChristenUnie opnieuw deel ziet nemen aan een regeringscoalitie, wilde zij nog niet zeggen. “Maar ik zit hier niet voor het pluche.”

Onder leiding van Segers stapte de ChristenUnie twee keer in een kabinet samen met VVD, D66 en CDA. Bikker staat nog steeds achter de keuze om deze samenwerking voort te zetten, maar is wel kritisch. “Het was een verstandshuwelijk. Dat zijn niet de beste huwelijken, blijkt maar weer.”

Het kabinet viel anderhalve week geleden omdat de partijen het niet eens konden worden over een hardere asielaanpak. Met name de VVD wilde meer doen om de instroom in te dammen, maar hun voorstel om het recht op gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen te beperken ging de ChristenUnie veel te ver.

PVV en FvD

De ChristenUnie zal op landelijk niveau in geen geval gaan samenwerken met de PVV of Forum voor Democratie. “Het is niet aan de orde dat ik met zulke partijen in een coalitie ga zitten”, zegt Bikker. Zij sprak er al eerder haar ongemak over uit dat haar partijgenoten in Flevoland samen met de PVV in het provinciebestuur zijn gestapt.

Lees ook:

‘Dilan Yesilgöz wordt niet beoordeeld op inhoud, we hebben het over waar ze vandaan komt’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/17/mirjam-bikker-gaat-voor-lijsttrekkerschap-christenunie-bij-volgende-verkiezingen/