Bij veel Nederlanders onduidelijk of ze profiteerden van lage btw op energie | Economie

[ad_1]


De btw op energie ging medio vorig jaar tijdelijk omlaag. Maar het is onduidelijk of de miljoenen Nederlanders met een variabel contract daar veel profijt van hebben gehad. Een onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer heeft niet veel duidelijkheid gebracht. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) dinsdag.

Vorig jaar liep de energierekening voor veel huishoudens sterk op door de hoge gasprijs. Om te voorkomen dat veel mensen in betalingsproblemen zouden komen, verlaagde het kabinet op 1 juli de btw op energie tijdelijk van 21 naar 9 procent.

De bedoeling was dat energieleveranciers die btw-verlaging zouden doorberekenen aan hun klanten. Maar de Tweede Kamer was bang dat leveranciers dat misschien niet of slechts gedeeltelijk zouden doen. Zij vroegen daarom aan het kabinet om te controleren of de bedrijven die verlaging inderdaad hebben doorberekend.

Ontvang meldingen over hoge gasprijzen

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een vast contract of stadsverwarming inderdaad hebben kunnen profiteren van de verlaging. Maar waarschijnlijk heeft ruim de helft van de huishoudens een variabel contract. Of zij hebben geprofiteerd, kunnen de onderzoekers niet zeggen.

De energiebedrijven hebben wel data aangeleverd, maar het is lastig om die gegevens te vergelijken. Dat komt doordat het prijsbeleid van de leveranciers vaak verschilt en ze ook verschillende soorten contracten gebruiken. Ook diverse andere methodes, zoals een vergelijking met het buitenland, leverden niets op.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6251275/bij-veel-nederlanders-onduidelijk-of-ze-profiteerden-van-lage-btw-op-energie.html