Bierfestival verlaat bierstad: “Geen kwaliteitsvolle beleving? Onbegrijpelijk” (Leuven)

[ad_1]

© if

Leuven

Het bierfestival Zythos verdwijnt uit Leuven. Niet geheel uit vrije wil. Het stadsbestuur trok zijn steun voor het festival in en dus werd de huur van de Brabanthal te duur. “De stad vond ons geen kwaliteitsvolle bierbeleving. Onbegrijpelijk”, zegt organisator Freddy Van Daele. Het stadsbestuur countert de kritiek.

Hannelore Smitz

Negen keer al lokte het Zythos Bierfestival duizenden bierliefhebbers vanuit de hele wereld naar Leuven. Maar dit jaar zullen ze naar Kortrijk moeten trekken. Het stadsbestuur besloot om de overeenkomst niet te verlengen. “We voelden het wel aankomen”, zegt Freddy. “In het verleden werd die overeenkomst altijd verlengd voor hij verliep. Nu hoorden we maanden niets. Dan ga je al wel vermoeden dat er iets mis is.”

De beslissing van de stad om haar steun in te trekken, zorgt voor een serieuze teleurstelling bij Zythos. “We kregen de boodschap dat ze meer wil inzetten op kwaliteitsvolle bierbeleving. Dat zijn we blijkbaar niet. Maar we trekken jaarlijks mensen uit de hele wereld. Er zijn meer dan 500 bieren te proeven op ons festival. Onbegrijpelijk. En een maand later werd dan met trots wel de film Leuven Bierstad gelanceerd. Als je de stad zo wil profileren, klopt dat toch niet met het intrekken van onze steun”, meent Freddy.

Niet groeien

Schepen van Cultuur Bert Cornillie (Vooruit) geeft aan dat de beslissing niet uit het niets kwam. “Cru gezegd wilde het Zythos Bierfestival niet meegroeien met zijn tijd”, zegt hij.

“Op evaluaties werd telkens gevraagd om het belevingsniveau op te trekken, meer aandacht te besteden aan aankleding, muziek te voorzien op het festival, meer in te zetten op communicatie en dergelijke. Maar onze vraag werd niet gehoord. Er werd ook niet echt ingespeeld op nieuwe biertendensen. Daardoor word je als festival natuurlijk snel achterhaald en werd het geheel wat oubollig. Het had niet een imago waar we als stad aan willen werken.”

Diverser publiek aantrekken

De stad wil inzetten op de biercultuur, maar wil daarbij een diverser publiek aantrekken. “Niet enkel de traditionele bierproever, maar ook mensen die iets innovatiefs willen uitproberen, of mensen die helemaal geen bierkenner laten kennismaken met bieren die hen wel kunnen bekoren. We hebben het gevoel dat dat meer kan met Leuven Innovation Beer Festival, dat ook bij ons plaatsvindt. Daarom besloten we de steun aan Zythos op te zeggen.”

“Het Innovation Beer Festival is iets heel anders. Dat lokt geen duizend bezoekers en heeft een heel andere focus. Het brengt internationale bieren, terwijl wij écht op de Belgische biercultuur focussen”, zegt Freddy gefrustreerd.

Toch gaat het Zythos bierfestival voort met opgeheven hoofd. De Brabanthal zelf betalen was te duur, maar ze vonden een nieuwe locatie in Kortrijk. “Dat duurde even, waardoor sommige brouwers andere plannen hadden in ons festivalweekend. Maar we hebben toch weer 75 brouwerijen met meer dan 500 bieren present. En bezoekers komen van over de hele wereld. Het zijn enkel Belgen die nu klagen dat het wat te ver is. Typisch Belgisch zeker? Wij kijken alleszins uit naar een nieuwe editie”, besluit Freddy.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230322_95802999