Bewoners van Gumm Cohousing zetten deuren open tijdens openingsfeest: “Tonen wat er hier allemaal te vinden is” (Mechelen)

[ad_1]

De bewoners van Gumm Cohouding zetten hun deuren open voor groot en klein.© Dirk Vertommen

Mechelen

Buurtbewoners en sympathisanten werden zaterdag uitgenodigd op het officiële openingsfeest van Gumm Cohousing. Het Mechelse cohousingproject in de voormalige Sint-Gummarusschool in de Kerkhoflei biedt plaats aan 24 gezinnen. Ecologie, duurzaamheid en participatie staan centraal in het project.

Stijn Van de Sande

In 2020 begonnen de verbouwingen in het voormalige schoolcomplex van de Sint-Gummarusschool en de pastorijwoning in de Kerkhoflei in Mechelen. Tijdens die werken letten de bewoners erop dat het bestaande karakter van het gebouw bewaard bleef. In november 2021 waren de eerste van 24 wooneenheden klaar en namen de eerste bewoners hun intrek. Intussen is Gumm Cohousing de nieuwe thuis van ruim twintig gezinnen die er samenleven.

Om dat te vieren organiseerden de bewoners een openingsfeest voor buurtbewoners en sympathisanten. “We zijn inmiddels gesetteld en vonden het daarom belangrijk om eens een feestje te geven als officiële inhuldiging van Gumm Cohousing”, zegt bewoner Kris Dekort. “We organiseerden onder andere rondleidingen. Op die manier hopen we de buurt een beter idee te kunnen geven van wat er in onze cohousing te vinden is. Via infoborden geven we ook meer uitleg over de ecologische ambities van ons project.”

Enkele bewoners van het cohousingproject in de Mechelse Kerkhoflei.© Dirk Vertommen

Want waarden als ecologie, duurzaamheid, architectuur, samenwonen en buurtversteking staan centraal in de visie van het project en haar bewoners. “Er was onder meer informatie te vinden over de geothermische boringen en warmtepompen, de ontharde en natuurinclusieve tuin met vogelhotel en de groendaken en groene gevels die we realiseerden”, zegt Dekort. “Daarnaast was er ook plaats voor infostanden van lokale en duurzame ondernemers en verenigingen.”

De bewoners gaven dan wel een groot openingsfeest, toch is het werk daarmee nog niet afgerond. “De volgende grote uitdaging is de herbestemming van de voormalige kerk”, zegt bewoonster Ria. “Dat wordt onze Gummzaal. Het wordt een polyvalente ruimte die gebruikt kan worden voor tal van eigen activiteiten of voor de activiteiten van bewoners en verenigingen uit de buurt. Buurtparticipatie is immers een belangrijk onderdeel van onze visie.”

24 gezinnen vonden in Gumm Cohousing een thuis.© Dirk Vertommen

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230318_95889321