[ad_1]
Het is herkenbaar voor velen: vlak voordat je wil slapen, krijg je last van piekeren en negatieve gedachten. Hoe kan je mobiele telefoon dan juist als oplossing bijdragen voor een betere nachtrust?
Passieve entertainment
Het zit zo. Aan de ene kant kan je telefoon je juist wakker houden wanneer je bijvoorbeeld een spel speelt of een serieuze serie kijkt.
Maar aan de andere kant hangt het af wát je op je telefoon doet, zegt slaapdeskundige Stephanie Molenaar, auteur van ‘Droomritme’. “Een goede nachtrust begint met rust in je hoofd. Als je op een passieve manier met je telefoon bezig bent, dan kan dat de nodige afleiding bieden van negatieve gedachten. Door wat je ziet en hoort, kan je je eigen gedachten uitzetten.”
Het zijn vooral actieve apps die je moet vermijden, zegt Molenaar. Dat zijn bijvoorbeeld socialmedia-apps waarin je constant alert blijft door allerlei meldingen, zoals bijvoorbeeld likes en reacties op Instagram. Die meldingen zorgen ervoor dat je niet tot rust komt en dus wakker blijft. “Als activiteit kan je beter voor iets saais gaan. Lezen, een luchtige YouTubevideo of een podcast zijn dan betere alternatieven.”
Waar je ook vaak hoort dat blauw licht van bijvoorbeeld je televisie of telefoon slecht is voor je slaap, klopt dat volgens Molenaar niet helemaal. “Sommige mensen zijn wat gevoeliger voor blauw licht. Maar onderzoeken hebben ook aangetoond dat het effect van televisielicht minimaal is.”
Aan het Australische onderzoek van Flinders University deden 631 jongeren tussen de 12 en 18 jaar mee. Ze kregen vragenlijsten over de kwaliteit van hun slaap. Meer dan de helft gebruikte technologie om zichzelf af te leiden van negatieve gedachten. De meest gebruikte apps voor afleiding waren YouTube, Snapchat en muziek-apps zoals Spotify.
Geen eenduidige oplossing
Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat de invloed van smartphones op de kwaliteit van slaap genuanceerder is dan vaak wordt beweerd. Voor sommige mensen zou het weghalen van hun telefoon uit de slaapkamer toch niet de beste oplossing zijn. Als deze mensen hun telefoon niet kunnen of mogen gebruiken om met hun negatieve gedachten om te gaan, kan dat leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen en depressies.
Als iemand geen slaapproblemen heeft, dan geldt dit niet. Maar vooral mensen met slaapproblemen zijn geneigd om hun mobiele telefoon te pakken. Voor hen kan een telefoon juist een middel zijn om het piekeren te verminderen en daardoor beter te slapen.
[ad_2]
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5370122/mobiele-telefoon-beter-voor-slapen-onderzoek