Bestuurder onder invloed van cocaïne rijdt rond zonder geldige verzekering en keuring: “Hij gedroeg zich verbaal erg agressief” (Mechelen)

[ad_1]

© Tom Palmaers

Mechelen

Een bestuurder onder invloed van cocaïne heeft afgelopen weekend de openbare orde verstoord tijdens een controle in Mechelen. Politiemensen stopten hem in een cel. Het voertuig waarmee hij rondreed, bleek niet geldig verzekerd en ook de schouwing was al bijna twee jaar vervallen.

Tijdens twee weekendnachten controleerde de politie in totaal 1.402 bestuurders. Onder hen hadden er 28 te veel gedronken, twee andere hebben positief getest op het gebruik van drugs en nog een andere op beide. Acht bestuurders moesten hun rijbewijs voor vijftien dagen inleveren en dat waren niet alleen bezoekers van Tomorrowland.

Zo ook een bestuurder die een positieve speekseltest aflegde voor het gebruik van cocaïne. “De man vertoonde er alle tekenen van en gedroeg zich verbaal ook erg agressief”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politiezone Rivierenland. De bestuurder weigerde zijn medewerking. In eerste instantie wilde hij geen analyse van zijn speeksel toestaan. Daarna moest nog een bloedproef gebeuren.

LEES OOK. Bezoekers Tomorrowland onder invloed van drugs of alcohol betrapt achter stuur: rijbewijs kwijt en boetes van 450 tot 1.260 euro

Wilde niet wachten op dokter

“Betrokkene wilde niet wachten op de komst van een dokter. Hij wilde onze controleplaats verlaten. Daarbij verstoorde hij ernstig de openbare orde”, vertelt de eerste hoofdinspecteur. Daarop heeft de politie de man administratief aangehouden en in een cel gestopt. Daar ging een gevorderde dokter over tot het afnemen van een bloedstaal.

De bestuurder toonde de politie ook een rijbewijs dat officieel was aangegeven als verloren. Zijn nieuw rijbewijs kon hij niet tonen. De auto die de man bestuurde, was niet de zijne. “Het voertuig was niet geldig verzekerd. De schouwing was reeds vervallen sinds 8 september 2021. Alsof dit alles niet genoeg was, vonden wij in het voertuig een stoorzender, een toestel om signalen te onderscheppen en te verstoren”, legt Van de Sande uit.

Dat toestel heeft de politie samen met de auto in beslag genomen. Het voertuig werd getakeld. Voor de stoorzender hebben politiemensen een extra proces-verbaal op.

LEES OOK. 18-jarige zonder rijbewijs neemt auto zus om boodschap te doen

Automobilisten niet voor het eerst in de fout

Ook een andere bestuurder testte positief op het gebruik van cocaïne. Daarbovenop legde de man een positieve ademtest af. Hij had 2,2 gram promille alcohol in zijn bloed. “Zelfs voor beide feiten apart hadden we zijn rijbewijs kunnen intrekken. Hij is hardleers”, zegt Dirk Van de Sande.

Begin dit jaar liep de bestuurder ook al eens tegen de lamp omdat hij te veel had gedronken. Tien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van zes uur. Een van die bestuurders was twee jaar geleden ook al eens betrapt. Dertien bestuurders speelden hun rijbewijs drie uur kwijt. Ook onder hen iemand die begin dit jaar al eens in de fout ging.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230731_93800172