Bestuderen van offertes dure metrolijn 3 zal maanden in beslag nemen: “Volledige metrolijn moet er absoluut komen” (Brussel)

[ad_1]

De werkzaamheden aan de nieuwe metrolijn zijn al gestart.© AMG

Brussel

Het zal maanden duren om de offertes voor de nieuwe metrolijn 3 te bestuderen. Dat heeft Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, dinsdag tijdens de voorstelling van het jaarrapport 2022 bevestigd. Bovendien is het onmogelijk om de nieuwe metrolijn uit te baten zonder het noordelijk deel omdat er dan geen stelplaats is.

Amaury Michaux

De nieuwe metrolijn 3 bestaat uit twee delen. Een eerste deel bestaat uit het reeds bestaande stuk tussen stations Albert en Noordstation, waar momenteel al een ondergronds tram rijdt. Het tweede deel gaat van het Noordstation naar Bordet. Daarvoor moet een ondergrondse tunnel worden gegraven.

Vorige week raakte bekend dat de kosten van dat tweede deel enorm gestegen zijn. Eerst werd dat bedrag geraamd om 1,5 miljard euro, maar offertes spreken nu van 2,5 miljard. (lees verder onder de foto)

Brieuc de Meeûs.© BELGA

“Het federale investeringsfonds Beliris moet nu die offertes grondig analyseren. Er is een groot verschil tussen de eerdere en de huidige offertes en dat moet onderzocht worden”, vertelt de Meeûs. “De analyse van zo’n complex dossier zal maanden duren. Een vertraging van een zestal maanden is niet zo heel erg als we zo tot een juiste analyse kunnen komen. Deze metrolijn moet er absoluut komen en in het verleden is dit project al grondig geanalyseerd. We willen de huidige plannen van metrolijn 3 dus behouden, ondanks de moeilijkheden met de offertes.”

Opslagdepot

De Meeûs laat daarnaast ook weten dat een langdurige exploitatie van het metrolijn 3-traject van Noord richting Albert onmogelijk is zonder het gedeelte richting Bordet.

“Een opslagdepot ontbreekt dan immers om de metrostellen in te parkeren. Zonder deze stelplaats moeten er ‘s nachts zeer ingewikkelde manoeuvres plaatsvinden. Er is een stelplaats nodig aan het uiteinde van de lijn.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230530_94762418