Beloning oud-Shell-topman Van Beurden stijgt met helft naar 11 miljoen euro | Economie

[ad_1]

Oud-Shell-topman Ben van Beurden krijgt over afgelopen jaar een beloning van 9,7 miljoen pond (bijna 11 miljoen euro). Dat is anderhalf keer zoveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het energieconcern donderdag heeft gepubliceerd.

Van Beurden, die op 1 januari stopte als hoogste baas van het bedrijf, ontving over afgelopen jaar een basissalaris van 1,42 miljoen pond. Door bonussen en andere beloningen loopt dat bedrag verder op.

De totale beloning is niet zo hoog als in 2018, toen de geboren Brabander volgens de Financial Times maar liefst 20 miljoen euro kreeg. De Britse zakenkrant becijferde ook dat Van Beurden sinds zijn aantreden als topman in 2014 in totaal zo’n 90 miljoen pond aan beloningen heeft ontvangen.

De nieuwe topman Wael Sawan krijgt ook een basissalaris van zo’n 1,4 miljoen pond. Door bonussen kan dit bedrag fors oplopen.

Shell had in 2022 een goed jaar vanwege hoge olie- en gasprijzen. Het sinds kort volledig Britse bedrijf boekte een recordwinst van 38 miljard euro. Mede vanwege dat resultaat werden de aandeelhouders van Shell ook rijkelijk beloond. Het concern gaf bijna 25 miljard euro terug aan de aandeelhouders in de vorm van dividend en de terugkoop van eigen aandelen.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6254577/beloning-oud-shell-topman-van-beurden-stijgt-met-helft-naar-11-miljoen-euro.html