Belastingdienst maant 103.000 ondernemers met coronaschuld tot terugbetalen | Economie

[ad_1]


103.000 ondernemers die achterlopen met het aflossen van coronaschulden bij de Belastingdienst worden met brieven gemaand om het geld terug te betalen of uitstel aan te vragen. In april is voor de fiscus de maat vol.

Ondernemers konden tijdens de coronapandemie uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. In oktober heeft de fiscus ze gevraagd om te beginnen met de terugbetaling van bijna 20 miljard euro belastingschuld. Daar krijgen ondernemers vijf jaar de tijd voor, maar ze moeten al wel sinds oktober maandelijks een deel aflossen.

De Belastingdienst heeft sinds oktober 266.000 ondernemers verzocht een tijdens de coronapandemie opgebouwde schuld terug te betalen. Inmiddels hebben 21.000 van hen hun hele belastingschuld afgelost. Een grote andere groep loopt op schema met aflossen.

Maar 103.000 ondernemers lopen achter met terugbetalen. 73.000 van hen hebben zelfs nog niets afgelost. Er is ook een groep die daarnaast nog achterloopt met andere belastingschulden.

Vanaf april gaat de Belastingdienst achterstanden invorderen

Alle ondernemers die achterlopen krijgen vanaf maart berichten van de Belastingdienst. Daarin staat een overzicht van de coronaschuld, overige belastingschulden en het totale verschuldigde bedrag.

Komen zij dan nog niet in actie, dan volgt in april nog een brief met het verzoek om binnen twee weken achterstanden in te lopen. Daarna begint de fiscus met belasting invorderen.

De Belastingdienst laat weten dat ondernemers nu en ook in april de kans hebben om uitstel aan te vragen.

Ondernemers moeten nog 17,2 miljard euro terugbetalen

In totaal moest vanaf oktober 19,6 miljard euro aan belastingschuld worden terugbetaald. Eind februari was er nog een openstaande schuld van 17,2 miljard euro. Het kabinet voorspelde eerder dat mogelijk 6 miljard euro niet wordt terugbetaald.

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij heeft de Kamer laten weten dat dit bedrag ondanks de economische tegenwind niet naar boven hoeft worden bijgesteld. Dit voorjaar volgt een nieuwe schatting.

Sommige ondernemers betalen bewust niet en hopen op kwijtschelding

De Belastingdienst heeft onderzocht waarom ondernemers in gebreke blijven. Hieruit bleek dat sommigen ernstige betaalproblemen hebben, maar anderen niet weten dat ze moeten terugbetalen of hopen op kwijtschelding van belastingschulden door de overheid.

Het kabinet benadrukt dat het een generieke kwijtschelding onrechtvaardig vindt, omdat een deel van de ondernemers de coronaschulden al wel heeft terugbetaald.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6254608/belastingdienst-maant-103000-ondernemers-met-coronaschuld-tot-terugbetalen.html