Barry: ‘Ik wil als ongewenst kinderloze man eerlijk zijn over wat ik mis’

[ad_1]

“De goedzak, de avonturier, de einzelgänger: ik ben van alles genoemd, maar nooit papa. Dat vind ik echt jammer. Mensen denken nu vaak dat ik me nooit wilde binden, omdat ik zo’n vrij leven leid, maar de waarheid is dat ik graag een gezin had gehad. Het is alleen nooit zo gelopen. Na twee relaties van zes en negen jaar ben ik nu weer alleen en zijn die kinderen er niet gekomen. Ik praat er maar weinig over, en als het eens ter sprake komt zeggen mensen al snel dat het altijd nog kan. Mensen vragen me niet naar mijn kinderwens, maar het verdriet zit er wel.”

“In mijn laatste relatie, nu drie jaar geleden, was het wel een punt van discussie. Mijn vriendin was wat jonger dan ik en wilde vooral de wereld zien en, zoals ze dat zelf zei: mooie dingen meemaken. Zij vloog en aangezien ik als designer overal kan werken, streken we overal en nergens neer. Leuk, voor een tijdje, maar ook hol. We ontmoetten talloze mensen, sliepen en werkten op de mooiste plekken, maar hoorden nergens bij.”

Behoefte om te wortelen

“Mijn vrienden in Nederland sprak ik steeds minder omdat we zo vaak weg waren, en toen mijn moeder ziek werd, voelde ik de behoefte om te wortelen. Haar borstkanker bleek gelukkig goed behandelbaar, maar ik wist dat ik bij haar in de buurt wilde blijven. Nu ze er nog is, zoiets.

Met die realisatie dreef ook mijn wens voor een eigen gezin weer naar de oppervlakte. Mijn vriendin begreep me wel, maar deelde die behoefte niet. ‘Ik heb het gevoel dat ik iets moet leveren wat ik niet kan’, huilde ze en met die woorden wandelde ze een maand later mijn leven uit. En dat begrijp ik ook. Op dit gebied kun je geen concessies doen.”

“Maar dan? Meteen daten om een nieuwe vriendin met een actieve kinderwens te vinden, dat lukte me niet. En dat wilde ik ook niet. Het valt me op dat, nu ik de vijftig nader, mensen ook niet meer vragen of ik een kinderwens heb. Het lijkt wel alsof men er nu vanuit gaat dat ik bewust voor een leven zonder gezin heb gekozen. Zelfs vrienden grappen soms smalend dat ik het zo goed voor elkaar heb, in tegenstelling tot zijzelf, en dat ze wel eens een weekje met me willen ruilen. Graag, denk ik dan.”

Een egoïstisch verlangen?

“Het doet wel wat met me als ik vaders met hun zonen in het park zie, of gozers met een bakfiets vol dochters. Inmiddels zijn die gasten dik tien jaar jonger dan ik. Steeds vaker bekruipt me de vraag: zit het er nog wel in voor mij? Biologisch gezien kan ik nog een tijdje mee, maar welke jonge vrouw wil er nou nog een gezin met zo’n oude man? De vrouwen van mijn leeftijd zijn al voorzien en hoeven geen tweede leg, of erger – ze zijn niet meer vruchtbaar.

Ik heb besloten om daar niet meer op te selecteren tijdens het daten. Mocht ik een vrouw treffen die al kinderen heeft dan zie ik dat als een bonus, want dan kan ik toch de warmte van een gezin voelen. Al blijft de wens voor een biologisch kind ook. Hoewel ik ook daarin realistisch moet blijven: doe ik een kind wel een plezier met zo’n oude vader, of is het puur een egoïstisch verlangen?”

“Als man alleen heb je ook weinig alternatieven. Een vrouw kan ervoor kiezen om een donor te vinden via een spermabank of wat dan ook. Als kinderloos stel kun je kiezen voor een adoptietraject, al is dat ook geen makkelijke weg. Maar voor mannen zoals ik zie ik geen andere weg dan accepteren.”

Gehoord worden

“Ik zou er wel graag over praten ja, met vrienden, of gewoon wanneer het onderwerp ter sprake komt. Wanneer ik vertel dat ik ongewenst kinderloos ben, komen de medelijdende blikken of de verzachtende woorden dat het nog niet te laat is, terwijl ik gewoon gehoord wil worden. Eerlijk vertellen wat ik mis en hoe ik worstel met het vormgeven van de tweede helft van mijn leven, nu een gezin niet voor me weggelegd lijkt.

Al is het maar om eens af te kijken bij andere kinderlozen hoe zij dat doen. Voelen dat mijn verhaal er niet mag zijn maakt me pas echt eenzaam. Dus ik heb me voorgenomen om vanaf nu actief te delen wat er bij me speelt. Zelfs in mijn Tinderbio heb ik geschreven dat ik ongewild kinderloos ben. Eerlijkheid is het belangrijkst voor nu en wie weet wat er uit voortkomt.”

Barry is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5366985/barry-ongewenst-kinderloze-man-relatie-geen-gezin-kinderen-eerlijk