[ad_1]
Je kan kinderen best al als baby met pindakaas of andere producten met pindanoten laten kennismaken om te voorkomen dat ze later een allergie ontwikkelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Volgens de onderzoekers kan het aantal gevallen in het Verenigd Koninkrijk zelfs met 77 procent dalen.
Bron: The Guardian, BBC
Baby’s tussen vier en zes maanden oud al pinda’s, in de vorm van pindakaas of gepofte snacks, te eten geven, kan hun risico op een pinda-allergie in belangrijke mate verminderen. Dat suggereert een nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Allergy and Clinical Immunology. Zo’n allergie kan levensbedreigend zijn en het aantal kinderen dat ermee kampt, neemt alleen maar toe.
In het Verenigd Koninkrijk heeft maar liefst één op de 50 kinderen een pinda-allergie, maar dat aandeel kan volgens de onderzoekers met 77 procent dalen, als alle kinderen al op een leeftijd van vier à zes maanden met pindaproducten kennismaken. “Je zou elk jaar voor 10.000 kinderen voorkomen dat ze een pinda-allergie ontwikkelen – [een] enorm aantal en een echte kans voor preventieve geneeskunde”, zegt Graham Roberts, een van de onderzoekers, aan The Guardian.
Ouder onderzoek maande ouders net aan kinderen weg te houden van pinda’s op jonge leeftijd. Maar het afgelopen decennium wezen meerder studies er al op dat het beter is pindaproducten al te introduceren wanneer het immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Een allergie komt namelijk neer op het immuunsysteem dat iets ongevaarlijk als een dreiging ziet.
De nieuwe studie, een samenwerking tussen de universiteit van Southampton en de National Health Service, heeft nu vastgelegd dat tussen een leeftijd van vier en zes maanden het ideale moment is om eten dat pinda’s bevat, te introduceren. De onderzoekers raden aan te beginnen met kleine hoeveelheden fruit of groenten en eens het kind daar comfortabel mee is, hem of haar per week ook drie theelepels pindakaas te geven.