[ad_1]
Ze kon het eerst bijna niet geloven toen ze het hoorde van de moeder van het slachtoffer, zegt Babette. “Tot mijn grote schrik kwam ik er laatst achter dat Hugo soms een meisje pest in zijn klas. Hij noemt haar onder andere ‘dikzak’. Ik ben heel boos op hem geworden en heb hem uitgelegd dat dit echt niet kan. Maar ik snap nog steeds niet waarom hij dit doet. En hoe voorkom ik dit voortaan?”
Kinderen die anderen pesten doen dit vaak om hun eigen positie in de groep te versterken en om stoer te doen, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. “Dit wil dus zeker niet zeggen dat hij een rotkarakter heeft. Kinderen weten gewoon vaak niet wat ze zeggen en welke uitwerking dit heeft op een ander. Als er zoiets speelt, is het belangrijk om de impact van pesten duidelijk te maken. Alleen je kind op z’n donder geven helpt niet, evenals als een preek afsteken waarbij je kind al na een paar woorden afhaakt.”
“Beter is het om bijvoorbeeld een Klokhuis-filmpje over pesten te laten zien waarbij kinderen die gepest zijn aan het woord komen. Ga daarna het gesprek aan: hoe voelden die gepeste kinderen zich? En zeg dat hij precies hetzelfde doet: hij geeft anderen een rotgevoel, en dat wil hij vast ook niet. Roep hem dus niet op het matje, maar laat je kind de gevolgen zien van zijn gedrag.”
Daarna laat je je kind nadenken over een oplossing, adviseert Bobeldijk. “Laat hem bijvoorbeeld bij zijn klasgenoot aanbellen en zijn excuses aanbieden. Het is belangrijk dat het wordt opgelost, want het gepeste kind zit nog met een rotgevoel.”
“Een straf opleggen als ‘drie weken geen iPad’ mist z’n doel: dat heeft niets met het pesten te maken en je kind baalt dan dat hij betrapt is, maar ziet niet in wat hij fout deed. Door je kind op de blaren te laten zitten, voorkom je dat hij het nog eens doet.”
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’.