Atleet Mario Sel rolt opnieuw Lochristi binnen met voorstelling boek ‘Leven en sporten met spina bifida’ (Lochristi)

[ad_1]

De natste van de tien dagentocht beleefde Mario (met rood hesje) in Lochristi© ghl

Lochristi

Van Maasmechelen naar Blankenberge, goed voor tien dagen en 304 kilometer rollen om fondsen te werven voor onderzoek naar spina bifida: atleet Mario Sel deed het twee jaar geleden en wij waren bij de finish van de zevende etappe in Lochristi. Een kletsnatte novemberdag. Bijna twee jaar na het avontuur stelt Sels het boek van de tocht voor in de bibliotheek in Lochristi.

 Geert Herman

“Een inspirerende avond, waarbij sporten en leven met beperkingen terecht nog een keer onder de aandacht zal komen”, zegt initiatiefnemer en schepen Tom De Grauwe (Open VLD), zelf sinds zijn vroege kinderjaren aan een rolstoel gekluisterd na een zwaar auto-ongeval. In 2021 gaf de toenmalige toekomstige schepen ruchtbaarheid aan het initiatief van Mario, en verwelkomde en begeleidde hij hem op zijn doortocht in eigen gemeente. Meteen waren vriendschapsbanden gesmeed, die nu dus resulteren in de boekpresentatie. “In het boek wordt elke etappe beschreven in één hoofdstuk. Op die wijze geeft Mario inzicht in tien aspecten van zijn leven, dat ook uit vriendschap, zelfredzaamheid, relaties en zoveel meer bestaat. Een volledig beeld van iemand die met zijn aandoeningen moet leven”, klinkt het. “Het is een gids voor wie zelf in zo’n situatie verkeert, maar toont ook aan de directe omgeving en buitenwereld hoe je met mensen met deze beperking moet omgaan. Een waardevol leven opbouwen is daarbij voor alle partijen de hoogste betrachting.” (lees verder onder de foto’s)

© ghl

© ghl

Mensen motiveren

Na 216 van de ruim 300 kilometer van de tiendagentocht vertelde Mario Sel twee jaar geleden zijn verhaal aan onze krant: “Een sportfanaat ben ik wel, maar de laatste tijd was dat vooral passief. Sinds 2020 begon ik meer toertjes te doen met de rolstoel en al gauw zat ik met mijn gedachten bij dit initiatief voor het goede doel. Op mijn tocht wil ik fondsen werven maar ook en vooral mensen ontmoeten. Het is mijn grootste motivatie om zoveel mogelijk mensen op mijn pad tegen te komen, van begeleidende vrienden tot nobele onbekenden. Qua belangstelling mag ik zeker niet klagen. Na de lancering van het ‘Side to Side’-initiatief was er onmiddellijk heel veel enthousiasme om mij op de stopplaatsen materieel te ondersteunen. Na een maand was mijn kalender voor negen overnachtingen volgeboekt. Het voorlopig hoogtepunt van de tiendaagse was er in Sint-Katelijne-Waver, waar Peter Van Laet – peter van ‘Side to Side’ – een gelegenheidsconcert speelde voor honderdvijftig sympathisanten.”

De dagen na de aankomst in Lochristi zette Mario nog koers naar Eeklo en Oedelem om na 304 km te finishen in Blankenberge. Tien etappes, goed voor tien hoofdstukken in zijn boek dat hij op 23 augustus om 19 uur voorstelt in de Reinaertbibliotheek. Nu al in uw agenda voor de tweede helft van de zomer inplannen. Een deel van de opbrengst van het boek is ten voordele van de vzw Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalus. Wie het nu al wil bestellen, kan onder meer hier terecht, of in de fysieke Standaard Boekhandel in Lochristi.

© repro ghl

Sel Mario, ‘Leven en sporten met spina bifida. Side to Side’ is uitgegeven bij Willems Uitgevers, 154 blzn., EAN-code 9789493242784, 22,5 euro. 

 www. sidetoside.be

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230727_97007493