[ad_1]
Het vaste contract wordt voortaan het uitgangspunt op de arbeidsmarkt. Nulurencontracten worden verboden en wie via een uitzendbureau werkt, krijgt sneller een contract met zekerheid. Verder komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, zodat ze een vangnet hebben als ze ziek worden.
Op deze manier moeten mensen meer zekerheid krijgen over hun inkomen en hun rooster. Dat hebben het kabinet, werkgevers en vakbonden besloten.
Zo worden ook de regels voor tijdelijke contracten strenger. Na drie aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever mag pas na vijf jaar een nieuw contract worden gegeven in plaats van na zes maanden. Op die manier wil het kabinet een einde maken aan draaideurconstructies, waarbij werkenden langdurig van het ene naar het andere tijdelijk contract gaan.
“De arbeidsmarkt is uit balans. Er is sprake van een kloof als het om contracten gaat”, zei minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag op een persconferentie in Den Haag. “Werknemers moeten meer draagvlak en zekerheid krijgen.”
Ook nieuwe regels voor ondernemers
Voor ondernemers worden de regels ook aangepast. Zo kunnen zij na één jaar ziekte van een werknemer duidelijkheid krijgen of ze structurele vervanging kunnen regelen. Ook komt er een regeling waarmee personeel behouden kan worden in het geval van een crisis die buiten het ondernemersrisico valt, zoals met de coronacrisis. Werknemers kunnen dan maximaal een half jaar op een andere plek werken of minder werken. Wel behouden zij hun WW-rechten.
Eerder gaf onder meer de commissie-Borstlap al een advies over de arbeidsmarkt. Daarbij waarschuwde de commissie voor de doorgeslagen flexibilisering bij arbeidscontracten.
Vakbond FNV is tevreden dat het kabinet onderschrijft dat het vaste contract de norm moet zijn en dat flexcontracten niet mogen worden misbruikt om te concurreren op arbeidsvoorwaarden. “Dan blijven mensen niet eindeloos meer hangen in slechtbetaalde uitzend-, tijdelijke en oproepbanen”, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga.
“En arbeidsmigranten zijn niet langer vogelvrij. Bovendien zullen werkgevers dan meer investeren in werknemers en dat komt onze sociale zekerheid ook ten goede.”
Volgens voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversvereniging VNO-NCW levert de polder ook in moeilijke tijden. “Zo komt er bijvoorbeeld een einde aan contracten die het karakter hebben van ‘beschikbaar voor alles, maar recht op niets’. En er komt een goede crisisregeling voor werkgevers om mensen toch in dienst te kunnen houden bij zeer onvoorziene omstandigheden.”