Antwerpse dertiger chatte met Jürgen Conings over aanslag tegen regering en riskeert drie jaar cel: “Het was grootspraak” (Antwerpen)

[ad_1]

© ANP, RR

Antwerpen

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar celstraf geëist tegen Anthony A., een dertiger uit Antwerpen met “extreemrechtse sympathieën”. A. zou samen met de inmiddels overleden beroepsmilitair Jürgen Conings plannen hebben gemaakt om de regering omver te werpen.

De 33-jarige Anthony A. correspondeerde in 2020 een tijdje met Jürgen Conings, de schietinstructeur die mei 2021 spoorloos verdween nadat hij wapens uit een depot van het Belgische leger had gestolen. In de berichten die hij in 2020 via Facebook en Proton Mail uitwisselde met Conings, fantaseerde hij onder meer over gewapende acties tegen de Belgische regering. Volgens het Openbaar Ministerie waren de plannen voor een aanslag weliswaar niet erg concreet, maar maakte A. zich wel schuldig aan deelname aan een vereniging van misdadigers.

Anthony A. kwam met Jürgen Conings in contact via het account White Warrior 74. A. had gereageerd op een oproep van White Warrior en zei dat hij klaar was voor actie. De verdere communicatie verliep via de versleutelde e-maildienst Proton Mail. Tussen 24 juni en 1 juli 2020 stuurden ze meerdere e-mails naar elkaar. “De beklaagde vertelde daarin dat hij door moslims in coma werd geslagen”, zei de procureur. “Hij liep blijvende letsels op, terwijl zijn aanvallers vrij rondliepen. Conings vroeg of hij aan meer informatie kon raken, want hij wilde die mannen een lesje leren. De beklaagde zei dat hij info over hen en over hun advocaat ging zoeken.”

Met SS-uniform en wapens op de foto

Anthony A. was al bekend voor slagen, drugs, bedreigingen en gewelddadige radicalisering. Hij verzamelde alles wat met de Tweede Wereldoorlog en Hitler verband hield, had een hakenkruis op zijn rug laten tatoeëren en postte foto’s van zichzelf in SS-uniform, terwijl hij poseerde met wapens. In zijn gsm werden berichten over racisme en extreemrechts gevonden.

Anthony A. ontkende voor de rechtbank dat hij ooit echt van plan was geweest om een aanslag te plegen. Hij legde ook uit dat hij helemaal niet wist dat hij met Jürgen Conings in contact stond. Hij kende de persoon met wie hij berichten uitwisselde alleen als White Warrior 74. “Ik heb misschien wel racistische praat verkocht. En als het over het geweldplegingen ging? Dat was niet meer dan wat stoere praat. Zo ben ik gewoon. Ik ben zelf slachtoffer geweest van geweld, dus ik zou nooit zelf slachtoffers willen maken.”

Invalide

De raadsman van Anthony A. vond dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden. “Natuurlijk frons je de wenkbrauwen bij het lezen van zijn berichten”, aldus de raadsman. “Maar hij heeft nooit de intentie gehad om over te gaan tot geweld. Hij heeft in zijn leven wel een en ander meegemaakt. Hij is in zijn jeugd door een groep allochtonen in elkaar geslagen, waardoor hij in coma is beland. Sindsdien gaat hij als invalide door het leven. Het is geen excuus om het recht in eigen handen te nemen, maar het is wel een verklaring voor de haat en de woede waar hij mee zit.”

Politie en gerecht kwamen Anthony A. op het spoor tijdens het onderzoek naar de verdwijning van Jürgen Conings, in mei 2021. De speurders vonden een gegevensdrager waarop gesprekken stonden tussen Anthony A., Jürgen Conings en een derde verdachte.

Het vonnis volgt op 19 juni. (vdaa)

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230522_94969794