Ankes dochtertje blijft zitten: ‘Hoe voorkom ik dat ze onzeker wordt?

[ad_1]

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat de dochter van Anke er moeite mee heeft dat ze het jaar nog eens gaat overdoen. “Daar doet Mila vrij laconiek over, maar soms zegt ze ineens dat ze niet snapt waarom dit moet, en dat ze vindt dat ze alles ‘fout’ doet en een slechte leerling is. Dan probeer ik juist heel erg het positieve ervan te benadrukken. Hoe zorg ik ervoor dat ze hier niet te onzeker van wordt?”

Iedereen heeft een eigen pad van leren en dat maakt je niet meer of minder, begint Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: “Jouw dochter weet dat ze moeite heeft met de lesstof, en ze weet dat ze de enige is die niet naar de volgende groep mag. Dit feit als ouder alleen maar positief benaderen, werkt niet – hoe goedbedoeld het ook is. Veel ouders zijn bang om het negatieve te benoemen, uit angst om hun kind te kwetsen. Maar die negatieve gedachtes zitten allang in haar hoofd. En door dit niet te bespreken, worden die gedachtes alleen maar groter in haar hoofd en laat je haar daar in haar eentje mee tobben.”

Beter is het om het beestje bij de naam te noemen, adviseert Bobeldijk. “Zeg tegen je kind dat je je het goed kunt voorstellen dat het rottig is dat de andere kinderen allemaal doorgaan en zij niet. Want haar verlangen is natuurlijk om net zo te zijn als de rest. Ze heeft nog niet de ratio om te beseffen dat dit het beste is voor haar. Dus zeg dat het jammer is dat ze volgend jaar niet meer met haar vriendjes in de klas zit. Pas nádat je dit benoemt hebt, kun je de positieve dingen hiervan aanstippen en haar geruststellen dat ze gewoon mag blijven afspreken.”

Kleine successen 

Ook de onzekerheid en angst om ‘dom’ te zijn mag besproken worden, zegt de coach. “Geef eerlijk aan dat het inderdaad lastig is als iedereen in de klas de sommen makkelijk maakt en zij niet, en dat dat een rotgevoel geeft. Daarna herinner je je kind aan de kleine successen en wijs je haar op wat ze wel goed kan. Benoem de inspanningen, dus dat ze hard heeft gewerkt, en niet het resultaat.”

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5401612/dochter-anke-mila-blijft-zitten-jaar-overdoen-niet-onzeker-zelfvertrouwen