Andrea (28) wilde alles, maar liep tegen een muur op: ‘Kon alleen maar huilen’

[ad_1]

Onderzoeksbureau TNO bracht vandaag een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat het aantal burn-outklachten is toegenomen onder jongeren. Bij hoogopgeleide vrouwen gaat het zelfs om 29 procent.

Het begon bij Andrea met vermoeidheid en het gevoel dat ze overprikkeld was. “Ik merkte dat ik snel geïrriteerd was door kleine dingen, waar ik normaal gesproken geen probleem van zou maken”, vertelt Andrea aan RTL Nieuws. Toch bleef ze doorgaan, omdat ze veel verantwoordelijkheid tegenover haar collega’s voelde en aan de verwachtingen van succesvolle, werkende mensen wilde voldoen. “En dan ga je je grenzen over.”

Thuis huilde ze veel, ze voelde zich depressief en ze sliep heel veel. Ook begon ze fysiek ziek te worden. “Ik had eerst zoiets van: het waait wel over, ik ben nog zo jong. Hoe erg kan het zijn?”, vertelt Andrea. Het waaide alleen niet over. “De stress eiste echt zijn tol van mijn lichaam.” Eind april stopte ze daarom met werken.

Haar werkgever reageerde heel begripvol toen Andrea aangaf dat het niet meer lukte. “Ik ben me er wel bewust van dat dat niet altijd het geval is”, zegt ze. “Ik kreeg meteen de ruimte die ik nodig had. Mijn werkgeefster zei: het is nu echt tijd dat je tijd voor jezelf neemt en de sprankelende Andrea weer terug gaat vinden.”

Hoge ambitie

Arbeids- en gezondheidspsycholoog Wouter Vrooland vindt het belangrijk om de statistieken van burn-outklachten onder jongeren te nuanceren. TNO spreekt van één op de vier jongeren die kampen met dit soort klachten. “Het gaat om klachten als prikkelbaarheid, mindere concentratie en vermoeidheid. Dat is wel iets anders dan een burn-out”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Voor sommigen zijn die klachten een opmaat naar een burn-out, voor de meesten gelukkig niet.”

Jongeren hebben de lat qua ambitieniveau heel hoog gelegd, ziet Vrooland. Ook gaat alles nu veel sneller, zeker in vergelijking met tien à twintig jaar geleden.

Dat blijkt ook uit het onderzoek van TNO en CBS. “Het gevoel altijd alles goed moeten doen, het constant bereikbaar zijn, zorgtaken en de combinatie van werk en gezin geven veel stress”, stelt TNO. Sociale media hebben daarnaast invloed op het zelfbeeld van jongeren.

Naar de zee

Andrea besloot de situatie waar ze zich in bevond volledig achter haar te laten. Ze vertrok voor onbepaalde tijd naar Sicilië. “Alles was te veel en ik moest gewoon alleen zijn”, vertelt ze. De keuze viel op Sicilië, omdat ze graag naar de zee wilde, maar ook niet te ver van huis wilde zijn. “De dag dat ik vertrok dacht ik wel: wat ben ik aan het doen?”

De eerste weken heeft ze alleen maar gehuild en sliep ze wel veertien uur per dag. “Toen pas besefte ik hoe moe ik van het leven hier was en hoe erg ik mezelf had uitgeput.”

In de drie maanden op Sicilië gaf ze zichzelf de ruimte om al haar gevoelens, ook onverwerkte gevoelens van vroeger, te verwerken. “Na de eerste maand voelde ik echt al een last van mijn schouders glijden”, vertelt ze. “Ik kon weer lachen en weer gaan genieten van het leven.”

Hersteltijd

Psycholoog Vrooland raadt jongeren die last hebben van burn-outklachten aan om hersteltijd in te plannen. “Pak rust, zowel fysiek als mentaal”, zegt hij. Hoelang die rust moet duren, is volgens hem persoonlijk. “De één is hartstikke moe, pakt een week vakantie en is weer fit, de ander kost het maanden om weer fris te worden.”

Nu, na ruim drie maanden in het buitenland en nog wat weken thuis, blikt Andrea langzaam weer vooruit. Ze is op zoek naar een nieuwe baan (bewust 32 uur en niet fulltime) en geeft zichzelf tijd en ruimte om goed over potentiële werkplekken na te denken. “Ook heb ik afspraken met mezelf gemaakt, zoals niet meer dan drie keer per week met iemand afspreken”, zegt ze. “Ik zei altijd overal ja op, maar dat heb ik nu wel afgeleerd.”

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5405947/burn-out-herkennen-klachten-jongeren-toename-herstellen