[ad_1]
Het is een doorn in het oog van voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof: een gebrek aan aandacht voor de financiële positie van de middenklasse, ook in de verkiezingsprogramma’s. “Volgens mij is het in Nederland de bedoeling dat als je hard werkt, je geld overhoudt.” Volgens Vonhof gaat het bovendien zoveel over het verdelen van geld, dat er te weinig aandacht is voor het verdienmodel van Nederland.
“Wat mij opvalt, en het is wel begrijpelijk als je de armoedecijfers hoort, is dat we het alleen maar hebben over verdelen. Hoe verdelen we het eerlijker? Niemand heeft het meer over eerlijk verdienen”, begint Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Niemand heeft het over: als je hard werkt in Nederland, mag je wel wat meer overhouden. Of dat als je als ondernemer risico loopt, je het beter mag krijgen.”
“Op een vreemde manier vinden we dat je als je bij de middenklasse komt of net daarboven, we geld moeten afpakken en moeten verdelen”, zegt de MKB-voorman.
Hij begrijpt dat politieke partijen in hun programma’s veel aandacht besteden aan de bestaanszekerheid. “Een veilig en eerlijk Nederland is ook voor ondernemers prettig”, zegt Vonhof. “De vraag is alleen: hoe breng je rechtvaardige verdeling tot stand? Daar gaat het over. Het idee van het verdelingsvraagstuk is: we halen geld weg bij mensen die genoeg hebben en geven het aan mensen die weinig hebben. We leggen de rekening bij ondernemers omdat we denken dat zij zoveel geld verdienen, maar dat is een misvatting”
Want, zegt Vonhof, lastdruk voor bijvoorbeeld ondernemers is de afgelopen jaren “ongelofelijk” gestegen. Hij waarschuwt dat nu de economie aan het afzwakken is, veel ondernemers in de problemen dreigen te komen. Dat is slecht nieuws “voor de werkgelegenheid voor al die mensen die hard werken”, zegt hij.
Tekst gaat verder onder tweet.
Voorman van @MKBNL Jacco Vonhof (@voorzittermkbnl) over de verkiezingsprogramma’s: “We hebben het in Nederland over eerlijker verdelen. Niemand heeft het meer over verdienen. (…) Volgens mij is het de bedoeling dat als je in Nederland hard werkt, je wat kan overhouden.” #WNL pic.twitter.com/7YVnQX1Ify
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) September 6, 2023
‘Goed doen loont niet meer’
Vonhof vreest dat “goed doen” steeds minder loont. “Als je in Nederland onderneemt, risico loopt en probeert je best te doen, worden je lasten verhoogt. Als je hard werkt en je wil een beetje meer werken, dan worden je lasten verhoogt. Als het goed doen niet meer loont, vragen mensen zich af: is dit hoe rechtvaardigheid eruit ziet?”
Ondertussen wil GroenLinks-PvdA handhavers gaan inzetten om te controleren of bedrijven wel snel genoeg energiebesparende maatregelen doorvoeren. Vonhof is voorstander van meer handhaving. “We maken heel veel beleid, maar handhaven bijna niks. Het gevolg is dat er meer beleid wordt gemaakt”, zegt hij. “Maar ik zou zelf eens beginnen met wat vertrouwen terug te geven aan de samenleving en ondernemers, in de wetenschap dat de meeste ook gewoon de goede dingen doen.”
Nu is het zo dat ondernemen steeds complexer wordt en de ‘administratieve berg’ boven het hoofd van ondernemers groeit, terwijl “de slechten slechte dingen blijven doen en nauwelijks worden gepakt”, zegt de voorzitter van MKB-Nederland. “De goede ondernemer kan de energietransitie niet eens maken, omdat als hij van het gas af wil, er geen stroomkabel is. Als je een lening wil bij de bank, kan je het ook wel schudden, omdat het zo complex is geworden.”
“Handhaven? Prima. Maar het zou een hele fijne mindset zijn van de politiek als we de goeden vertrouwen en de slechten proberen eruit te halen.” De inzet van Den Haag moet wat Vonhof betreft zijn: “Al die mensen die iedere dag hard werken, moeten gewoon wat overhouden.”
Lees ook:
Nog 226.000 ondernemers hebben coronaschuld, 43.000 betalen niks
Door: Peter Visser