Alexander Klöpping wil verbod op TikTok

[ad_1]

Techjournalist Alexander Klöpping pleit voor een verbod op social media-platform TikTok in Nederland. “Je moet het probleem voor zijn en geen Trojaans paard binnenhalen”, zegt hij donderdagavond in Op1. Klöpping waarschuwt dat de nationale veiligheid mogelijk in het geding is. 

Donderdag verscheen TikTok-topman Shou Zi Chew voor een commissie van het Amerikaanse Congres, vanwege de toenemende zorgen over de Chinese app. Amerikaanse politici, vooral Republikeinen, zijn bang dat TikTok data deelt met de Chinese overheid en de app inzet voor propaganda en manipulatie.

TikTok ligt al langer onder vuur vanwege de banden met de Chinese overheid en de vele informatie die de app verzamelt over zijn gebruikers. Onlangs eiste de Amerikaanse commissie voor buitenlandse investeringen (CFIUS) naar verluidt zelfs dat moederbedrijf ByteDance TikTok verkoopt of dat TikTok verboden wordt in de VS.

Volgens Klöpping is een verbod in de VS vandaag “een stap dichterbij” gekomen. “Ik heb het de Republikeinen en Democraten nog nooit zo snel over iets eens zien worden. Ze waren keihard over TikTok.”

Trojaans paard

Klöpping deelt de zorgen van de Amerikanen en maakt zich vooral zorgen over de privacy van gebruikers van de app. “Heeft de Communistische Partij van China toegang tot deze gegevens? TikTok zegt van niet, daar moeten we ze dan maar op vertrouwen, maar China is geen democratie.” Hij hoop dat ook Den Haag streng naar TikTok kijkt. “Het belangrijkste is onze nationale veiligheid.”

Ondanks dat nog niet duidelijk is of TikTok dingen doet die in strijd zijn met de Europese richtlijnen, pleit Klöpping voor een verbod. “Als een Nederlandse mediabedrijf verkocht wordt aan een Chinees bedrijf, dan zouden we dat niet toestaan. Dit is een app die door heel veel jongeren gebruikt wordt en een nieuwsvoorziening is. Je moet het probleem voor zijn en geen Trojaans paard binnenhalen.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

‘Te vroeg voor verbod’

Volgens Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) is een verbod op dit moment nog niet aan de orde. “Belangrijk is dat we kijken wat dit platform precies doet met onze gegevens. Er loopt nu een rechtszaak bij de Ierse toezichthouder over onder meer de gegevensdeling, al dan niet van het platform met China. De bedoeling is dat daar dit voorjaar een antwoord uit komt.”

Ze vindt dat we ondertussen “goed moeten kijken naar de regels die Europa stelt over gegevensdeling” en of TikTok daar aan voldoet. “Zolang dat zo is, is het prima”, zegt de bewindsvrouw. “Een verbod is op dit moment te vroeg.” Mocht TikTok niet aan de eisen voldoen, volgt in eerste instantie een boete. “Daarna kun je altijd naar die laatste stap kijken”, zegt Van Huffelen over een eventueel verbod op TikTok.

Lees ook: 

Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/23/alexander-klopping-wil-verbod-op-tiktok-geen-trojaans-paard-binnenhalen/