Al 200.000 studenten hebben basisbeurs aangevraagd

[ad_1]

Het aantal aanvragen voor een basisbeurs is de 200.000 gepasseerd. De teller stond na het weekend op bijna 209.000 aanmeldingen, laat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) weten. Dat gaat richting de helft van alle studenten die ervoor in aanmerking komen.

De dienst stuurt studenten die komend collegejaar recht hebben op de basisbeurs, maar nog geen aanvraag hebben gedaan, volgende week een brief. Daarin worden ze erop gewezen dat ze voor 1 september hun beurs moeten aanvragen als ze het geld eind september voor het eerst op hun rekening willen ontvangen.

Voor het eerst in acht jaar basisbeurs

Studenten aan hogescholen en universiteiten krijgen voor het eerst in acht jaar weer een basisbeurs. Als ze binnen tien jaar afstuderen wordt die omgezet in een gift. Met de herinvoering van de beurs komt een einde aan het leenstelsel, dat jarenlang felle kritiek kreeg van studentenorganisaties. Zij vonden het problematisch dat jonge mensen met een vaak forse schuld aan hun loopbaan moesten beginnen. Uiteindelijk brokkelde ook de politieke steun voor het leenstelsel af.

Voor thuiswonende studenten is het bedrag 110,30 euro per maand. Studenten die op kamers wonen krijgen komend studiejaar 439,20 euro. Dat is inclusief een tijdelijke verhoging met 164,30 euro vanwege de gestegen kosten voor bijvoorbeeld energie.

Lees ook:

Studentenwelzijn in het nauw: te veel stress, prestatiedruk en eenzaamheid

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/04/duo-al-200-000-studenten-hebben-basisbeurs-aangevraagd/