AEX voor het eerst sinds bankenonrust boven de 750 punten | Economie

[ad_1]


De AEX-index is donderdag voor het eerst sinds de bankenonrust van de voorbije weken boven de 750 punten gekomen. Drie weken geleden kwamen enkele Amerikaanse banken in de problemen, wat de beurskoersen flink deed kelderen. Maar sinds een aantal dagen lopen de koersen weer wat op.

Zo steeg de AEX donderdag met 2,8 procent naar ongeveer 751 punten, het hoogste punt in drie weken. Donderdag deed onder meer Philips het goed. Het bedrijf meldde dat het binnenkort een schikking hoopt te treffen met een aantal gedupeerden van gebrekkige slaapapneuapparaten. Beleggers waren daardoor opgetogen en het aandeel steeg met 4 procent.

Verder deden chipbedrijven als Besi en ASML het goed, terwijl ook de koersen van onder meer ING en ABN AMRO stegen. Beurskoersen elders in Europa stegen eveneens.

De afgelopen tijd ontstond onrust in de financiële wereld door het omvallen van enkele Amerikaanse banken, waaronder de Silicon Valley Bank. Kort daarop kwam ook de Zwitserse bank Credit Suisse in de problemen.

De vrees bestond dat de problemen zouden overslaan naar de rest van de bankenwereld, waardoor aandelenkoersen eerder deze maand flink daalden. Vooral financiële bedrijven zoals banken en verzekeraars kregen klappen. Onder meer ABN moest koersverliezen van soms wel 5 procent op een dag incasseren.

Maar de bankenstorm lijkt inmiddels – in ieder geval voorlopig – geluwd. Daardoor liepen de koersen deze week weer op.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6257450/aex-voor-het-eerst-sinds-bankenonrust-boven-de-750-punten.html