Advocaat Kevin Spacey neemt laatste woord in proces rond zedendelicten: “Seks hebben is geen misdrijf, ook niet als je beroemd bent

[ad_1]

Na het slotpleidooi van de openbare aanklager woensdag was het donderdag de beurt aan Patrick Gibbs KC, de advocaat van Kevin Spacey, om zijn slotpleidooi te geven. Spacey staat in het Southwark Crown-gerechtsgebouw in Londen terecht voor negen aanklachten van vier personen, wegens zedendelicten. De vermeende slachtoffers hebben het onder meer over ongewenste aanrakingen aan de genitaliën en orale seks zonder toestemming. De feiten zouden gepleegd zijn tussen 2001 en 2013, in een periode waarin de Amerikaanse House of cards-acteur grotendeels aan de slag was als artistiek directeur van het prestigieuze Londense Old Vic-theater.

Gibbs ging bij zijn slotpleidooi in tegen de aanklachten die tegen zijn cliënt zijn geuit. “Het is makkelijk om beschuldigingen te verzinnen tegen een man als meneer Spacey. Een man die promiscue is, een man die niet publiekelijk uit de kast is, ook al weet iedereen in het wereldje dat hij homoseksueel is. Een die man die een gewone man wil zijn, die bier drinkt, lacht, wiet rookt en vooraan in de wagen zit, een man tijd spendeert met jongere mensen tot wie hij zich aangetrokken voelt.”

“Het is geen misdrijf om van seks te houden, of seks te hebben, ook niet als je beroemd bent”, ging hij door. “En het is geen misdrijf om vrijblijvende seks te hebben, en het is geen misdrijf om veel seks te hebben. En het is geen misdrijf om seks te hebben met iemand van het andere geslacht. Want het is 2023, niet 1823.”

“Moed”

Terwijl de openbare aanklager gisteren over onevenwicht in macht sprak, ging Gibbs daartegenin. Waarop hij vervolgens de jury probeerde te overtuigen waarom elke beschuldiging niet klopt. Hij verwees daarbij onder meer naar de getuigenis van Elton John en diens echtgenoot David Furnish. Een van de aanklachten – Spacey zou het vermeende slachtoffer in het geslacht hebben gegrepen, waardoor ze bijna met de wagen crashten – zou onderweg naar een evenement van de Britse ster gebeurd zijn. Gibbs prees John en Furnish voor hun “moed” om te getuigen. “Ondanks de risico’s om geassocieerd te worden met een man wiens naam vergif is geworden, gingen ze toch akkoord om te getuigen. Dat terwijl ze wraak van het internet riskeerden, omdat ze gelinkt zouden worden aan een man die de laatste zes jaar niet meer mocht werken.”

Ook de meest ernstige klacht, waarbij Spacey wordt beschuldigd een man oraal te bevredigen terwijl die sliep of bewusteloos was, veegde Gibbs van tafel aan de hand van telefoongegevens, die volgens hem de versie van het vermeende slachtoffer onderuithalen. De man beweerde zo’n vijf uur buiten bewustzijn geweest te zijn, tot de vroege ochtend. Spacey daarentegen heeft het over een ontmoeting met wederzijdse toestemming die zo’n twee uur duurde, voor de houding van de man veranderde. Daarop had Spacey het appartement verlaten. Uit oude telefoongegevens bleek dat Spacey een telefoontje van 19 seconden heeft gedaan naar de man rond halfeen ’s nachts, en nog verschillende telefonische en sms-contacten had tijdens de daaropvolgende maanden.

(Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Het vermeende slachtoffer ontkent dat hij nadien ooit gebeld werd of berichten kreeg van de acteur, en suggereerde dat hij ‘malware’ gebruikte om te laten lijken alsof ze werden verstuurd. “Malware die random tekstberichten stuurt naar mensen die je een blowjob hebt gegeven? Je zou kunnen zeggen dat er iemand te veel naar CSI heeft gekeken”, wuifde Gibbs die verklaring weg. Net als het feit dat de man in slaap zou zijn gevallen in het appartement van Spacey. “Het was zo saai in de flat van een Oscarwinnaar dat hij in zijn slaap viel?”

Na het pleidooi kreeg Gibbs nog een schouderklop van Spacey, die dankbaar leek. Hij houdt vast aan zijn onschuld. Maandag is het aan de jury, dan trekken ze zich terug om een verdict te formuleren.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230720_96339360