Academie laat honderd strijkers toch harmonieus klinken (Schoten)

[ad_1]

Docent Ben Faes componeerde speciaal voor deze gelegenheid een werk en dirigeerde de bonte verzameling strijkers – van 6 tot 77 – ook zelf.© JAA

Schoten

Onder de titel ‘Het mooiste instrument’, gaven wel honderd leerlingen en docenten van de Schotense academie samen een bijzonder concert. Wat hen bindt? Allemaal bespelen ze een strijkinstrument. Dat het ondanks die bijzondere samenstelling van dit gelegenheidsorkest en het niveauverschil van de leden toch harmonieus klonk, is de verdienste van lerares cello Marijke Dingemans, viooldocente Leen Claessens, hun collega’s en de leerlingen zelf natuurlijk.

Van viool en altviool over cello en contrabas tot nyckelharpa en viola da gamba. Ze werden allemaal de Sint-Cordulakerk binnengedragen. De jongste muzikant was nog maar net 6 jaar oud geworden, de oudste 77. Ze speelden in kleinere groepjes, maar soms ook allemaal samen.

Leen Claessens

Het idee voor dit strijkersconcert kwam van Leen Claessens. Ze vond terecht dat die instrumenten wel eens extra in de spotlights mochten staan. Alle andere collega-leerkrachten die zich toeleggen op één of meerdere strijkinstrumenten toonden zich solidair en bundelden de krachten.

“Maar ook onze leerlingen verdienen een pluim”, aldus Marijke Dingemans. “Wekenlang hebben ze de partijen ingeoefend: in groepslessen maar ook individueel om alles goed te laten kinken. 11 maart werd het hoogtepunt: in de voormiddag werden nog de laatste grote repetities gehouden. In de namiddag volgde het concert voor publiek.”

Dit beeld vanuit de hoogte geeft goed weer hoe groot het Schotens strijkersorkest wel was.© Patrick Beauquesne

Ben Faes

© JAA

Lotte Stuyck hield het dirigeerstokje het vaakst vast want zij had tijdens de lessen samenspel ook het vaakst met de leerlingen gerepeteerd. Het repertoire ging door alle tijdvakken: Händel, Lully, Piazzolla enz. maar we hoorden ook werk van Ben Faes, leraar contrabas. Faes schreef ‘Monoloog’ speciaal voor een bezetting cello met contrabas. Er weerklonk ook filmmuziek van ‘Game of Thrones’ in de kerk, net als ‘Mia’ van Gorki, mooi bewerkt door de leerkrachten.

Het werd een groot succes: een volle kerk, stralende gezichten van deelnemers en ouders en een daverend applaus. Patrick Beauquesne, ouder van een leerling uit de celloklas en trouwe vrijwillige medewerker, zorgde ervoor dat alles gefilmd werd. (jaa)

© JAA

© JAA

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230313_93253341