[ad_1]
Bereidingswijze:
Stap 1: Maak de dille en het zout fijn in het hakmolentje en strooi het mengsel over de zalm. Laat het minstens 2 uur intrekken in de koelkast of liever zelfs de hele nacht.
Stap 2: Haal de zalm uit de koelkast en spoel het af met water. Dep de zalm goed droog met keukenpapier.
Stap 3: Strooi de rookmot in de wok en leg er een vel aluminiumfolie losjes overheen. Plaats het rekje of roostertje in de wok en zet het vuur onder de wok aan.
Stap 4: Zodra de rookmot begint te roken, zet je het vuur lager. Leg de zalmfilets dan op het rekje en dek de wok af met een deksel of een stuk aluminiumfolie.
Stap 5: Rook de zalmfilets in circa 15 minuten medium gaar.
Stap 6: Haal buiten de deksel of het folie van de wok, zodat niet je hele huis enorm naar rook ruikt.
Aardappelsalade met gerookte zalm
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 30 minuten + afkoelen
Ingrediënten:
- 500 gr. krielaardappels
- zout en peper
- 1 bosje bladpeterselie en/of ½ bosje munt
- 4 augurken
- ½ knoflookteen
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 4 gezouten ansjovisfilets (blik)
- 2 eetlepels rode wijnazjin
- 5 eetlepels olijfolie extra vergine
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel zure room
- 2 eetlepels kappertjes
- 100 gr. zeekraal
- 400 gr. warmgerookte zalmfilet (zie recept hierboven, of kant-en-klaar)
Extra benodigdheden: hakmolentje
Bereidingswjize:
Stap 1: Was en halveer de krieltjes en breng ze in een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook ze in circa 10 minuten gaar en laat ze uitdampen en afkoelen.
Stap 2: Hak de kruiden fijn, pel de knoflook en snijd de augurken in fijne blokjes.
Stap 3: Maal in het hakmolentje de knoflook, mosterd en ansjovis. Meng dan de azijn, olie, mayonaise en zure room erdoor. Breng het op smaak met peper.
Stap 4: Meng in een kom de krielen en kappertjes met de kruidendressing.
Stap 5: Check de zeekraal op houterige eindes en haal deze weg. Schep de salade op borden en strooi de zeekraal eroverheen. Trek de zalm in mooie flakes en leg deze op de salade.
Tip voor zelfgemaakte vanillesuiker: Doe de restanten van opengesneden vanillepeulen in een pot suiker en laat dit staan. Zo krijg je vanzelf vanillesuiker. Herhaal het proces wanneer het bijna op is of de smaak duidelijk minder wordt.
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200º C (onder- en bovenwarmte). Snijd intussen de boter in blokjes en maal deze met het zelfrijzend bakmeel, de suiker en zout in de keukenmachine tot een kruimelig deeg.
Stap 2: Voeg al draaiend de melk en het ei erbij. Rol vervolgens het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en steek met de steker rondjes uit het deeg.
Stap 3: Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met suiker. Bak ze daarna in circa 20 minuten lichtbruin.
Stap 4: Laat ze afkoelen en klop de slagroom met de suiker lobbig.
Stap 5: Leg de shortcakes op de borden, schep de room en het fruit erop en serveer direct.
Eet smakelijk!