Aantal mensen dat naar voedselbank gaat lijkt hoogtepunt bereikt te hebben | Economie

[ad_1]

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van een voedselbank is in de eerste maanden van dit jaar gestabiliseerd. Dit komt volgens Voedselbanken Nederland door de verhogingen van uitkeringen en het energieplafond. Eind vorig jaar nam de vraag naar voedselpakketten nog flink toe.

In het laatste kwartaal van 2022 steeg het aantal klanten van de voedselbanken met 30 procent naar 120.000 per week. Dat gebeurde tegelijkertijd met de forse stijging van de inflatie en de energieprijs.

Het cijfer is sinds begin 2023 dus gelijk gebleven, maar volgens de zegsman “piept en kraakt” het nog wel bij de voedselbanken. “We redden het, maar het is een uitdaging. Vooral nu groente en fruit duurder zijn geworden.”

Omdat veel mensen met hoge kosten kampen, verlaagde het kabinet in september de drempel om van een voedselbank te mogen gebruikmaken.

Zo kon een alleenstaande ouder met twee kinderen voorheen een voedselpakket krijgen als er maandelijks minder dan 450 euro overbleef voor bijvoorbeeld eten en drinken. De grens is nu 520 euro.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6254136/aantal-mensen-dat-naar-voedselbank-gaat-lijkt-hoogtepunt-bereikt-te-hebben.html