7 tips voor een streepvrije was

[ad_1]

Vetluis, ook wel bekend als zeep- of wasmiddelresten, is een veelvoorkomend probleem in wasmachines. Het is een opeenhoping van zeepresten, vuil, huidcellen en vet uit kledingstukken. Deze opeenhoping kan zich vormen in de wasmachine en een onaangename geur veroorzaken, waardoor kleding en handdoeken muf en vies ruiken en je dus die vervelende strepen op je wasgoed krijgt.

Om van vetluis af te komen en je wasmachine weer fris te laten ruiken, kun je de volgende stappen ondernemen:

Draai een hete wascyclus

Laat je wasmachine een lege wascyclus draaien op de hoogst mogelijke temperatuur. Voeg een kopje azijn toe aan het wasmiddelbakje. De hitte en het azijn kunnen helpen om de opeenhoping van zeepresten en vet te verwijderen.

Reinig het wasmiddelbakje

Verwijder het wasmiddelbakje en spoel het grondig af met warm water. Veel vetluis hoopt zich op in dit bakje, dus het is belangrijk om het regelmatig schoon te maken, want anders spoelt er bij iedere wasbeurt een deel de machine in. 

Maak de rubberen afdichting schoon

De rubberen afdichting rond de deur van de wasmachine kan ook vetluis vasthouden. Maak deze grondig schoon met een mengsel van water en azijn om eventuele resten te verwijderen. Ook voor het behoud van het rubber is het niet verkeerd deze met enige regelmaat goed schoon te maken. 

Laat de deur na het wassen openstaan

Laat de deur van de wasmachine na gebruik openstaan om de lucht te laten circuleren en schimmelvorming te voorkomen. Het laatste vocht kan zo makkelijker verdampen als de deur opstaat en zorgt ervoor dat het niet muf ruikt in de trommel. 

Gebruik minder wasmiddel

Vooral overmatig gebruik van wasmiddel draagt bij aan vetluis. Voor de lekkere wasmiddelgeur zijn veel mensen geneigd teveel te doseren. Toch is het zowel voor je kleding als de machine aan te raden niet meer te gebruiken dan wordt aanbevolen op de verpakking. 

Af en toe een lege wasbeurt

Draai af en toe een lege wascyclus met een kopje azijn om vetluis te voorkomen en je wasmachine fris te houden. Doe dit op een hoge temperatuur, minimaal 60 graden, zodat de zeepresten goed oplossen.

Regelmatig onderhoud

Voer regelmatig onderhoud uit aan je wasmachine door de filters schoon te maken, het wasmiddelbakje en de rubberen afdichting te reinigen en de trommel goed te laten drogen na gebruik. Ook zijn er speciale wasmachinereinigers te koop die je wasmachine van binnenuit een goede opfrisbeurt geven. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5400383/7-tips-voor-een-streepvrije-was