6 tips om je huis zo veel mogelijk hooikoortsvrij te maken

[ad_1]

1. Beperk het aantal pollen bij jezelf

Een pollenvrij huis begint bij het moment dat jij van buiten naar binnen stapt. Want jij hebt van buiten waarschijnlijk heel wat pollen aan je kleding en in je haren meegenomen die je ook mee naar binnen neemt. Het maakt al veel verschil als je vóórdat je naar binnengaat, je jas en je kleding uitschudt en afklopt.

Ook voordat je gaat slapen kun je nog de nodige maatregelen nemen om zo min mogelijk last te hebben van je hooikoorts. Kleed je voor het slapengaan om in een andere ruimte dan je slaapkamer én leg de gedragen kleding in een andere ruimte. Borstel ook je haren goed of was het zelfs voordat je in bed duikt, om de concentratie aan pollen in de slaapkamer te beperken.

2. Was een keertje extra en droog je wasgoed binnen

Zorg ervoor dat je regelmatig – of eigenlijk iets vaker dan je normaal doet – je beddengoed wast en verschoont. De rondvliegende pollen nestelen zich ook maar al te graag in de andere stoffen in je huis. Was dus ook een keertje extra je kussenslopen en gordijnen. Daarnaast kun je het wasgoed in deze periode beter binnen laten drogen in plaats van buiten. De pollen en het stuifmeel komen buiten juist makkelijk in het wasgoed terecht en dat is zeker geen pretje tijdens het slapen.

3. Een pollenhor

Je hoeft je gelukkig niet druk maken over dat je je huis niet meer kunt luchten met hooikoorts. Daar is een hele fijne oplossing voor bedacht. Het is belangrijk om wel nog regelmatig je raam open te gooien, maar neem dan een pollenhor voor je raam. Deze hor houdt de pollen van buitenaf tegen, zodat jij je huis lekker kan doorluchten zonder last te hebben van de pollen. 

4. Neem kunstplanten en -bloemen

Een bos bloemen staat prachtig in je huis, maar is niet erg hooikoortsvriendelijk. Om toch je huis wat op te fleuren kun je kiezen voor kunstplanten en -bloemen. Nog een fijn voordeel ervan is dat ze extra lang meegaan!

5. Kies voor een hooikoortsvrij interieur

Ook qua interieur kun je je huis dusdanig inrichten dat je minder last ervaart van hooikoorts. Kies bijvoorbeeld voor laminaat of een houten vloer in plaats van vloerbedekking. Daarnaast kun je stoffen gordijnen en een vloerkleed in deze periode van het jaar ook beter vermijden, omdat deze ook een magneet zijn voor stof en pollen.

6. Regelmatig stofzuigen en schoonmaken

Toch ontkom je er na het nemen van al deze maatregelen niet volledig aan dat er pollen naar binnen vliegen. Om hier zo min mogelijk last van te hebben is het belangrijk om je huis regelmatig te stofzuigen en schoon te maken. Vergeet ook de hoekjes en ruimtes onder de stoelen, bank en het bed niet. Daarnaast kun je een luchtreiniger aanschaffen, deze filtert de pollendeeltjes, stoffen en allergenen uit de lucht.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5386558/zo-maak-jij-je-huis-hooikoortsvrij