6 plantensoorten die het goed doen op een dakterras

[ad_1]

1. Vetplanten

Vetplanten zijn een ideale keuze voor daktuinen vanwege hun vermogen om droogte, hitte en beperkte bodemgesteldheid te weerstaan. Ze hebben ondiepe wortelsystemen, waardoor ze het prima doen in (lichtgewicht) plantenbakken. Populaire vetplanten zijn echeveria’s, sedums en aeoniums. Hun unieke vormen, kleuren en texturen maken van je terras een mooi visueel geheel.

2. Siergrassen

Siergrassen zijn onderhoudsarm en voegen beweging en textuur toe aan een daktuin. Ze zijn bestand tegen wind en geven een gevoel van privacy en beschutting. Let er wel op dat je niet te hoge grassen plaatst, want dan worden de grassen uit elkaar getrokken door de wind. Soorten zoals fonteingras (Pennisetum) en blauwzwenkgras (Festuca glauca) zijn goede opties omdat ze compact zijn, weinig onderhoud vragen en direct zonlicht kunnen verdragen.

3. Kruidenplanten

Het kweken van kruiden en eetbare bloemen en planten op je dakterras kan zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn. Kies voor je dakterras kruiden zoals rozemarijn, tijm, basilicum en peterselie. Deze kruidenplanten hebben relatief weinig onderhoud nodig en gedijen goed in bakken. Daarnaast kun je groenten zoals kerstomaatjes, sla en paprika’s kweken in grotere bakken of verhoogde bedden, waardoor je dakterras vrolijk kleurt en je meteen wat lekkers voor in de keuken hebt.

4. Klimplanten

De hoogte van een dakterras is eindeloos. Om de verticale ruimte te maximaliseren en een groen muureffect te creëren, zijn klimplanten heel geschikt. Klimplanten zoals wijnstokken, clematis, blauweregen of kamperfoelie kunnen schoonheid, schaduw en privacy toevoegen aan jouw dakterras. Zorg ervoor dat je geschikte hekjes of steunen hebt of bouw een pergola waar ze op kunnen klimmen. Zeker in de zomer maken deze planten meters, dus het is noodzakelijk ze ergens tegenaan te laten kimmen.

5. Dwergbomen en struiken

Als je dakterras voldoende draagvermogen heeft, dan kun je overwegen om kleine bomen en struiken toe te voegen om een weelderige en groene omgeving te creëren. Kies compacte en langzaam groeiende soorten die goed geschikt zijn voor plantenpotten. Zorg ervoor dat je de boom in grote pot zet van minimaal 70 cm. Voorbeelden zijn: Japanse esdoorn (Acer palmatum), buxus (Buxus) of olijfbomen. Ze bieden bieden beschutting, schaduw en blijven het hele jaar mooi. 

6. Inheemse en droogtetolerante planten

Inheemse of droogtetolerante planten zijn een slimme keuze voor je dakterras, omdat ze zijn aangepast aan het lokale klimaat en minder water nodig hebben. Voorbeelden van dit soort planten zijn: sedums, yucca’s en lavendel.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5395861/6-plantensoorten-die-het-goed-doen-op-een-dakterras