5 van de mooiste zelfhechtende klimplanten

[ad_1]

1. Amerikaanse trompetbloem (Campsis)

Deze klimplant heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Wanneer deze plant van juli tot en met oktober (óf korter, afhankelijk van de soort) in bloei staat, krijgt hij opvallende bloemen in de vorm van een trompet. De bloemen komen voor in oranje, rood en geel en zijn erg aantrekkelijk voor bijen.

2. Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)

De klimhortensia groeit in tegenstelling tot veel andere klimplanten niet snel, wat het een onderhoudsvriendelijke klimplant maakt. Dit betekent echter niet dat ‘ie ook klein blijft, want hij kan evengoed tot wel vijf meter hoog worden, alleen duurt dat jaren. Direct na het aanplanten heeft de plant nog wat hulp nodig om zijn weg te vinden, maar als de plant eenmaal langs de muur begint te groeien redt ‘ie zichzelf makkelijk. 

Je hoeft hem maar eens per jaar, vlak voor de vorst, terug te snoeien om hem mooi in vorm te houden. In de bloeiperiode (juni tot augustus) krijgt de plant talloze kleine, witte bloemen die 15 centimeter groot worden. Daarnaast is deze plant winterhard én wintergroen!

3. Klimop (Hedera helix)

De klimop is misschien wel de bekendste en meest populaire, zelfhechtende klimplant én dat is met een reden. De plant laat zich makkelijk snoeien en is ook makkelijk in het onderhoud. Nog een voordeel: hij blijft het hele jaar door groen!

Snoeien is bij deze snelgroeiende plant wel een regelmatige klus, anders ziet de plant er al snel wild uit. De plant hecht zich wel erg stevig vast met zijn wortels, dus het is niet verstandig om deze aan je huis te laten klimmen.

4. De wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia)

Deze plant behoort tot de wijnstokfamilie en groeit net zoals klimop erg snel. Hij is in staat om hele muren te bedekken en kan tot wel twintig meter de lucht in schieten. De groene bladeren hebben in de zomer een isolerend effect. In het najaar krijgen deze bladeren prachtige rode herfstkleuren. De plant is winterhard, máár de plant verliest in de winter wel al zijn blad.

5. Pluimklimhortensia (Schizophragma hydrangeoides)

De look-a-like van de populaire klimhortensia, alleen zijn sommige van mening dat dit juist de betere variant is van het paar. De kleurrijke bloemen bloeien van augustus tot oktober en kunnen tot wel 40 centimeter groot worden, waardoor ze veel meer opvallen dan de bloemen van een normale klimhortensia. De populaire dubbelganger is niet wintergroen maar wel winterhard en kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5386516/5-mooie-zelfhechtende-klimplanten