5 van de mooiste vlonderpaden in Nederland

[ad_1]

Buiten het feit dat vlonderpaden een wonderschoon en tikkie mysterieus beeld opleveren – vergeet je camera niet! – hebben de paden ook nog een paar fijne voordelen. Ze zorgen er voor dat de natuur beter beschermd en tegelijkertijd toegankelijk blijft én je haalt het eindpunt met droge voeten omdat je nooit door nat gras hoeft te lopen. Wel moet je bij regen goed opletten dat je niet uitglijdt.

1. Groote Peel, Limburg 

Nationaal Park de Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant en is een weids, waterrijk en rustig hoogveengebied. Het gebied staat bekend om zijn vele vogelsoorten én bijzondere geschiedenis waarbij turfwinning centraal stond. 

Route: Bekijk en download hier de rondwandeling Boswachterspad Mussenbaan Groote Peel van 5,6 kilometer. 

2. Huis ter Heide, Noord-Brabant 

Dit natuurgebied vlakbij Tilburg bestaat uit bos, heide én vennen. Een afwisselend gebied waar je geregeld oog in oog staat met Schotse hooglanders. Het vlonderpad loopt onder normale omstandigheden deels over het water, tenzij het erg droog is, zoals je op de onderste foto kunt zien. 

Route: Bekijk en download hier de Wandelroute Zuid Huis ter Heide (rode route) van 6,3 kilometer.

3. Vlonderpad Haaksbergerveen, Overijssel 

Omdat dit gebied van hoogveen en natte heide erg zeldzaam is geworden in Nederland, is Staatsbosbeheer begonnen met herstelwerkzaamheden. Op die manier blijft het gebied zijn belangrijke functie van waterhuishouding behouden en is dit inmiddels een van de best herstellende hoogveenrestanten van Nederland geworden. Dankzij dit vlonderpad kun je dit bijzondere gebied evengoed betreden zónder het te beschadigen. 

Route: de wandeling van 7,5 kilometer in Haaksbergerveen is te volgen door de oranje pijltjes te volgen. Lees hier meer over startlocatie en moeilijkheidsgraad.

4. Dwingelderveld, Drenthe 

Drentser kan bijna niet bij deze mooie rondwandeling in het Dwingelderveld. Uitgestrekte heidevelden, dichtbegroeide bossen, grafheuvels en esdorpen. Je komt het allemaal tegen in dit gebied, dat ook nog eens drie mooie plankenpaden kent. Deze voeren je onder andere dwars door de moerassen en over de heidevelden. 

Route: Bekijk en download hier de route van Boswandeling Spier, van 5,5 km.

5. Zanderij Crailoo, Noord-Holland 

Extra bijzonder aan wandelen in dit natuurgebied is dat je niet alleen over vlonderpaden loopt, maar ook over een zwerfkeienpad. Die laatste is ontstaan in de ijstijd, waarbij de zwerfkeien in de ijstijd vanuit Scandinavië hier terecht zijn gekomen. Pas eind negentiende eeuw zijn deze ontdekt tijdens graafwerkzaamheden. 

Route: Bekijk de Crailooroute van 6,7 km hier

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/reizen-uitjes/artikel/5323569/de-mooiste-vlonderpaden-nederland