5 tips voor extra veel tomaten aan je tomatenplant

[ad_1]

Ging dat iets te snel? We zetten het nog even op een rijtje: 

1. Dieven 

Een van de belangrijkste zaken bij het verzorgen van je tomatenplant is het dieven, oftewel het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Deze kleine knopjes in de ruimte tussen stengel en blad – de oksel dus – groeit uiteindelijk uit tot een nieuwe stengel, met bladeren, bloemen en dus ook vruchtjes. Die heb je natuurlijk wel nodig, maar het is wel belangrijk het onder controle te houden, anders geeft de plant z’n energie steeds aan nieuwe stengels en bladeren, terwijl deze energie beter naar de bestaande stengels en vruchten aan de hoofdstam kan gaan. 

Hoe? Door de kleine okselscheuten weg te halen met je vingers of met een schaar als ze al wat groter zijn. “Zo blijf je 1 hoofdstam houden en gaat de energie naar vruchtzetting en niet naar blad en stengels”, legt Natascha uit. 

2. Tomaten trillen

Staat je tomatenplant in een kas? Tril de tomaten door kort op de bloemetjes te tikken. Op die manier help je het bestuivingsproces een handje. Dit gebeurt normaliter natuurlijk door de insecten en wind, maar in een kas gebeurt dat veel minder. En geen bestuiving = geen tomaten. 

3. Onderste bladeren wegknippen 

Een volle plant met veel blad oogt misschien gezond, maar is helaas niet al te best voor de oogst. Door de onderste bladeren weg te knippen is er een betere luchtstroom waardoor de plant minder snel last van phytophthora (waterschimmel) krijgt. Ook vangen de tomaten zo meer zonlicht, waardoor ze sneller rood kleuren. Hoeveel stengels je weg kunt knippen? Een stuk of vijf tot zeven stengels aan de bovenkant is voldoende, de rest kan allemaal weg!

4. Niet te vaak water geven 

Je zou misschien denken dat tomaten veel water nodig hebben, maar toch kun je hier maar beter zuinig mee zijn. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, dus je kunt het best dat klimaat zo veel mogelijk aanhouden. Daarnaast worden tomaten juist wat zoeter van smaak als ze af en toe even droog staan. Daarom kun je ze beter één keer per week even een goede hoeveelheid water geven in plaats van elke dag een beetje. Let wel, wanneer de tomatenplant in een pot staat hebben ze wel iets vaker water nodig. 

5. Voorkom ziektes en plagen met z’n ‘beste vrienden’ 

Tot slot wil je natuurlijk voorkomen dat ziektes en plagen roet in het eten gooien en je plant aantasten. Daarom kun je een aantal ‘beste vrienden’ van de tomatenplant eromheen planten. Denk aan basilicum, ui, prei, bleekselderij, bietjes, sla, spinazie, paksoi en rammenas. Deze helpen allemaal tegen plagen én stimuleren de groei! 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5395793/5-tips-voor-extra-veel-tomaten-aan-je-tomatenplant