[ad_1]
1. Zorg voor een goede avondroutine
Met een ontspannen hoofd je bed in duiken scheelt enorm! Sluit de dag goed af door je alvast voor te bereiden op de volgende dag, zodat je in de ochtend alleen maar het hoognodige hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken van je tas of het klaarleggen van je kleren. Dit voorkomt namelijk een heleboel – onbewuste – spanning. Als je stress hebt, hebben je hersenen namelijk moeite met inslapen.
2. Manifesteer het
Dit klinkt misschien een beetje suf, maar bedenk als je in bed ligt een paar redenen waarom het belangrijk is om op te staan. Moet je vroeg op je werk zijn of wil je juist veel uit je dag halen door een productieve ochtend in te lassen? Vroeg je bed uitstappen kan veel voordelen met zich meebrengen, dus bedenk er een paar!
3. Denk aan je biologische klok
Melatonine is je beste vriend, maar je hersenen maken dit slaaphormoon niet vanzelf aan. Dit proces begint pas als het donker begint te worden en daarvoor heb je natuurlijk eerst daglicht nodig.
Probeer dit natuurlijke proces dus ook zo goed mogelijk te reguleren. Zorg overdag voor zo veel mogelijk licht en dim ’s avonds de lampen – maar hou de gordijnen open om in de ochtend op een natuurlijke manier wakker te worden. Maak het pas helemaal donker als je gaat slapen. Het blauwe scherm van je tv of telefoon is trouwens echt een no-go vlak voor het slapen, omdat het de aanmaak van belangrijke slaaphormonen blokkeert en verstoort. Zorg dus voor zo weinig mogelijk schermtijd in de avond.
Tip: koop voor in de wintermaanden een lichtwekker. Door zonlicht te simuleren, zorgt de wekker ervoor dat je op een natuurlijke manier wakker wordt.
4. Vermijd cafeïne!
Cafeïne zorgt ervoor dat je energie krijgt, wat natuurlijk niet handig is als je wil gaan slapen. Uit onafhankelijk onderzoek van The National Library of Medicine blijkt dat je het best minimaal 6 uur voor bedtijd kan stoppen met het drinken van cafeïne. Zo heeft het maar weinig invloed op je nachtrust en kom je in de ochtend ook weer makkelijker je bed uit.
5. Tot slot: snooze niet
Het is natuurlijk een grote verleiding om jezelf te vertellen dat je nog een halfuurtje langer kan blijven liggen. Toch worden je hersenen hier absoluut niet blij van en het maakt het zelfs lastiger om uit bed te komen. Het verstoort je REM-slaap én het maakt je vermoeider door de dag heen.
Lezen waarom snoozen slecht voor je is? Lees dit artikel eens.