39.019 wandelaars hebben de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen

[ad_1]

De 105e Vierdaagse is uitgelopen door 39.019 wandelaars. Dat betekent dat bijna 8000 lopers niet zijn gestart of onderweg zijn uitgevallen, want alle 47.000 startkaarten waren verkocht. Op de laatste dag van de Vierdaagse, vrijdag tijdens de intocht, kwamen meer lopers dan anders te laat over de finish.

Dinsdag gingen al duizenden wandelaars niet eens op pad voor de Vierdaagse. De organisatie gaat uitzoeken waarom er dit jaar zo veel lopers toch niet meededen aan het wandelevenement. Mogelijk heeft het te maken met de nieuwe manier van inschrijven, waardoor mensen al in januari moesten beslissen of ze mee zouden gaan doen. De startkaarten waren binnen twee dagen uitverkocht, maar misschien heeft een aantal inschrijvers zichzelf toen toch overschat, denkt de organisatie.

Stichting De 4Daagse is tevreden over het verloop van deze editie van het evenement. “Ik kijk met grote trots terug op een geweldige week met prima wandelweer”, aldus marsleider Henny Sackers. Hij heeft vrijdag getekend voor nog eens vijf jaar als marsleider. In zijn eerste periode vielen twee Vierdaagsen uit door de coronacrisis en moest een Vierdaagse worden ingekort wegens extreme hitte.

Feesten drukker dan vorig jaar

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn in de afgelopen week drukker bezocht dan vorig jaar, zegt de organisatie. In 2022 kwamen er naar schatting 1,5 miljoen feestgangers naar het centrum van Nijmegen. Hoeveel bezoekers er ditmaal precies zijn geweest moet komende week nog blijken uit de cijfers van peilingen van telefoondata.

Het behalen van recordcijfers is niet de missie van de Vierdaagsefeesten volgens directeur Joris Bouwmeister. Hele grote en bekende publiekstrekkers worden zelfs geweerd van het festival, omdat het anders te druk zou worden. “We zijn er het meest trots op dat de feesten dit jaar zijn uitgeroepen tot het evenement met de prettigste sfeerbeleving en prettig publiek. Een voorbeeld: tijdens de Vierdaagsefeesten met zoveel mensen in de stad zijn er niet meer incidenten dan tijdens een reguliere stapavond in Nijmegen.”

De Vierdaagsefeesten willen gratis toegankelijk blijven. Dat wordt moeilijker door stijgende kosten. Het festival gaat samen met vergelijkbare evenementen als Sail Amsterdam, GLOW in Eindhoven en Rotterdam Zomercarnaval naar oplossingen zoeken, aldus Bouwmeister.

Lees ook:

Doek valt definitief voor Parkpop Den Haag

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/22/39-019-wandelaars-hebben-de-nijmeegse-vierdaagse-uitgelopen/